INOVATIVNA VELIKA GORICA

Oni su na izborne liste došli preko javnog natječaja

18.03.2013 u 10:16

Bionic
Reading

'Direktna demokracija' u vidu odabira kandidata za utrku za gradonačelnika, osobe iz naroda i bez povijesti političkog djelovanja, u Velikoj je Gorici polučila tri kandidata. Sveukupno se za preuzimanje te odgovornosti na svibanjskom preslagivanju tima koji će upravljati šestim gradom po veličini u RH prijavilo sedam kandidata. Dvoje je odustalo još prije snimanja video-spotova kojima su se predstavili građanima, ali poslužili i pomogli komisiji Nezavisne liste koja je između troje odabranih za snimanje, imala zadatak izdvojiti najboljeg. U ovom slučaju, najbolju, a to je Ksenija Car Šembara.

Podsjetimo, Velika Gorica, kako smo još prošlog mjeseca pisali, jedini je grad u Hrvatskoj koji se organizirao za svjetovni juriš prema gradskoj vijećnici. Odmah je očito da je riječ o ljudima koji se u politici trenutačno snalaze kao riba na suhom. Ali je isto tako očito da su građanii Velike Gorice itekako svjesni da se moraju aktivno uključiti u politički život grada

Nives Kozačinski

'Članovi udruga HOP (Hrvatski obrtnici i poduzetnici), Udruge mladih Velika Gorica i građani okupljeni u neovisnu listu raspisali su natječaj za neovisnog kandidata za gradonačelnika Velike Gorice, kao i listu za odabir predstavnika u velikogoričkoj Gradskoj skupštini. Nakon 30 dana, pristiglo je pet važećih prijava. Dvoje je kandidata, međutim, nažalost odustalo, ali i preostala su tri kandidata obećavajuća šansa za neke promjene u ovom gradu', rekao je predsjednik HOP-a Zoran Žic

Ovog tjedna snimljeni su videospotovi za sve troje kandidata, a redom, to su dvije gospođe iste generacije (obje imaju 47 godina), Nives Kozačinski, koja je, nakon 20-godišnjeg radnog staža, od prošle godine vlasnica tvrtke za web i grafički dizajn u Velikoj Gorici. Zatim gospođa Ksenija Car Šembara koja je od prvog zaposlenja u banci napredovala preko diplomatskog predstavništva, rada u farmaciji i medicini te na kraju u vlastitoj kompaniji za trgovinu robom široke potrošnje, te gospodin Vedran Lešnjak, nekadašnji izdavač lokalnog tjednika Moj grad Velika Gorica.

Sva tri videospota, na kojima se kandidati sami predstavljaju svojim sugrađanima i iznose svoja viđenja najvažnijih problema Velike Gorice te neka od mogućih i po njima najboljih rješenja za iste možete pogledati na portalu www.turopoljka.hr ili na YouTube kanalu koji se zove jednostavno – Postani gradonačelnik. Također, možete se o svemu informirati i na istoimenom Facebook profilu.

Sve troje kandidata za gradonačelnika odgovaralo je na ista pitanja. Koji su trenutno najveći problemi u Velikoj Gorici i odakle ih početi rješavati? Sve troje kandidata na istoj su valnoj duljini što se tiče odgovora, što je dobar pokazatelj da su stanovnici Velike Gorice itekako informirani o nedostacima i prednostima svoga grada. Ono što im nedostaje u iskustvu u politici nadomještaju iskustvom življenja pod raznim političkim strankama i njihovim programima i moći zapažanja njihovih propusta, nerada i rezultata istih.

Kao glavne probleme pobrojali su loše upravljanje gradom i gradskim proračunom, koji je nažalost bio izvor novaca i poslova samo za odabrane miljenike političkih krugova, a pritom se zanemarivalo građane i njihove potrebe. U grad povremeno dolaze novi sugrađani-političari samo kako bi si osigurali političku fotelju i plaću, a da o gradu i njegovim problemima ne znaju ništa. U gradu je zanemareno skoro sve što je na dobrobit sugrađana, a teške boljke od kojih šesti grad Hrvatske pati već preko dva desetljeća nijedna gradska vlast nije uspjela riješiti.

Preskupi javni gradski prijevoz, gotovo uništena tradicijska i turistička ponuda, skoro nikakva ulaganja u razvoj gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, sramotni izgled i funkcionalnost zdravstvenih i gradskih ustanova, premali kapaciteti predškolskih i školskih ustanova i potpuni nedostatak ustanove za smještaj i skrb starih i nemoćnih osoba samo su neke od stvari koje su kandidati istaknuli.

'Nema smisla nabrajati dalje jer svi mi koji živimo u svom prelijepom Turopolju znamo da toga što treba rješavati ima daleko više', rekla je kandidatkinja iz prvog spota, Nives Kozačinski

Ksenija Car Šembera