novi soj

Omikron otkriven u Njemačkoj i Češkoj

27.11.2021 u 14:48

Bionic
Reading

Omicron, nova varijanta koronavirusa iz Južne Afrike, nakon Belgije, zabilježena je i u Češkoj i Njemačkoj. Kako bi zaštitile svoje stanovnike, Europska unija, Kanada, Australija, SAD i brojne druge zemlje reagirale su uvođenjem ograničenja posjetiteljima iz dijela afričkih zemalja

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da omikron-varijanta koronavirusa prema preliminarnim dokazima prikupljenima na jugu Afrike ima povećan rizik pojave ponovne infekcije i da se može širiti brže od ostalih varijanti.

Australija je u subotu uvela ograničenja osobama koje su boravile u devet južnoafričkih zemalja zbog zabrinutosti novim sojem koronavirusa omicronom, pri čemu vlada zahtijeva 14-dnevnu karantenu i za australske državljane koji se vraćaju iz tih zemalja, rekao je ministar zdravstva Greg Hunt. Države na koja se odnose ograničenja su Južna Afrika, Namibija, Zimbabve, Bocvana, Lesoto, Esvatini, Sejšeli, Malavi i Mozambik.

Brazil će zatvoriti svoje zračne granice za putnike iz šest južnoafričkih zemalja, rekao je u petak šef kabineta brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, čime se i Brazil pridružuje nizu velikih zemalja koje su objavile takva ograničenja zbog pojave novog zabrinjavajućeg soja koronavirusa.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ