MAKARSKA ZBRAJA ŠTETU

Olujna bura pokvarila mjerač snage vjetra!

07.01.2012 u 17:17

Bionic
Reading

Olujna bura što puše na makarskom području brzinom od osamdesetak, na udare do 120 kilometara na sat, sa zabilježenim orkanskim udarima vjetra od 165 kilometara na sat, pričinila je znatne štete

Olujni vjetar, prema informaciji Gradskog centra Osejava iz Makarske, oštetio je u gradu manje ugostiteljske i druge objekte, pričinio štete na više kioska od kojih je dva prevrnuo te oštetio nekoliko montažnih kućica na gradskom predjelu Peškera.

Štetu je bura pričinila na brojnim reklamama i tendama, oštećen je dio stakla i kupola na hotelima. Stradali su plastični kontejneri, semafori, nadzemni telefonski i elektrovodovi, a zabilježen je manji požar u Velikom Brdu zbog pada elektrostupa. U gradu kao i drugim mjestima na primorju bilo je više prekida opskrbe strujom.

Brojni prometni znakovi u Makarskoj, prigradskim prometnicama i na državnoj cesti D8 su polomljeni, potopljene su i dvije brodice u gradu, polomljeni jarboli na dvjema jedrilicama u lučici Krvavica, a tri brodice potopljene u lučici Promajna.

Vjetar je oštetio i nekoliko krovova na kućama, nekoliko manjih šteta bilježi se na automobilima, štetu je vjetar pričinio u park šumama Osejava i Sveti Petar kao i na borovima uzduž gradske plaže i prigradskih prometnica, a ima štete i u maslinicima, dodaju iz Gradskog centra u Makarskoj.

U saniranju šteta najviše posla imaju vatrogasci s cijelog makarskog primorja koji u više od 200 intervencija uklanjaju stabla i grane s prometnica i jadranske magistrale, doznaje se od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine.

Silinu udara bure najbolje potvrđuje i podatak da se pokvario uređaj koji mjeri snagu vjetra u meteorološkoj postaji Osejava u Makarskoj. Ujedno, u postaji kažu kako su udari bure bili i jači od 165 kilometara na sat jer se anemometar, nakon što je izmjerio tu brzinu, pokvario.

Bura što već puše 24 sata mogla bi se mjeriti s orkanskim vjetrom što je 2004. godine pričinio znatne štete u Makarskoj, kazali su u postaji Osejava.

Zbog bure i dalje je u prekidu trajektni promet između Makarske i Sumartina na otoku Braču.

Zadivljujuće fotografije bure u Makarskoj pogledajte u našoj foto priči