KONTROVERZNI INTERVJU

'Oluja je bliža genocidu nego Vukovar'

28.11.2008 u 14:18

Bionic
Reading

'Oluja' je imala više bitnih elemenata koji se približavaju genocidu nego što je to bilo u Vukovaru, međutim, ni ona nije prelazila u genocid, izjvaio je u intervjuu beogradskom Blicu odvjetnik Anto Nobilo

Prihvaćanje hrvatske tužbe od strane Međunarodnog suda pravde u Haagu pokrenulo je u Hrvatskoj nepotrebne valove euforije i bespotrebno podiglo nade. Naime, radi se samo o tehničkoj odluci Suda da će se nastaviti baviti tim sporom, smatra Nobilo.

Ta odluka o nadležnosti, priča Nobilo, ne garantira hrvatskoj strani sigurnu pobjedu u sporu. Vjeruje da Hrvatska neće imati nikakvih problema, kakve je imala BiH, u dokazivanju upletenosti Srbije u sukob u određenom vremenskom periodu. Javno je poznato da je Novosadski korpus direktno djelovao na području Hrvatske. No, s druge strane, smatra da će Hrvatska imati veliki problem dokazati sudu genocid nad hrvatskim stanovništvom jer ga, na sreću, nije niti bilo.

'Istina, bilo je masovnih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, kao i etničkog čišćenja, no sve to, prema mome sudu, u svome opsegu, rasprostranjenosti i jačini nije prošlo granicu nakon koje bi se moglo nazvati genocidom. Dakle, smatram da Hrvatska neće uspjeti sa svojom tužbom', izjavio je Nobilo dodajući kako bi bilo logično da Srbija u ovoj situaciji mora ići s protutužbom.

Komentirajući najvaljenu tužbu srbijanske strane za navodni genocid tijekom akcije 'Oluja' Nobilo je izjvaio: 'Reći ću nešto što se mnogima neće svidjeti. 'Oluja' je imala više bitnih elemenata koji se približavaju genocidu nego što je to bilo u Vukovaru, međutim, ni ona nije prelazila u genocid. Vukovar je bio megazločin u mnogim dijelovima: ratni zločin protiv civilnog stanovništva, strašni ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i protiv ranjenika – a pobijeni na Ovčari u pravilu su bili hrvatski vojnici, ali nema obilježja genocida.

Mislim da ni ono što se događalo nakon 'Oluje' nema obilježja genocida, premda nekih elemenata ima i oni se mogu okarakterizirati kao etničko čišćenje. S tim što ja ne mislim da su Hrvati istjerali Srbe, već da su se Srbi povukli u zbjeg', rekao je Nobilo.

Nobilo tvrdi da su Hrvati su uništavanjem srpskih kuća i uvjeta za život, te ubijanjem onih koji su ostali, namjerno onemogućavali povratak.

Povodom obostranih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid on smatra da bi vjerojatno najbolje rješenje bila nagodba Hrvatske i Srbije, no da će za nju biti prekasno ukoliko se strasti zaoštre.