UZ DAN PLANETA ZEMLJE

Okoliš je SDP-u društveni, a ne privatni kapital

22.04.2009 u 13:45

Bionic
Reading

Predsjednica Savjeta za zaštitu okoliša SDP-a Mirela Holy i njegov član Mosor Prvan na današnjoj su konferenciji za novinare u povodu Dana planeta Zemlje istaknuli da je za SDP okoliš društveni, a ne privatni kapital te su upozorili na lošu politiku sadašnje koalicijske Vlade prema zaštiti okoliša

ZAGREB - Holy napominje kako, iako je američki magazin Forbes nedavno Hrvatsku stavio na 20. mjesto ekološki najčišćih zemalja svijeta, u trenutačnoj gospodarskoj krizi vlast na čelu s HDZ-om i njihovim koalicijskim partnerima upravo zaštitu okoliša prepoznaje kao uteg i smetnju za gospodarstvo te kao sektor na kojem u kriznim uvjetima treba štedjeti.

'To nas stavlja u grupu zemalja koje primjenjuju kineski model postupanja u krizi, a ne u skupinu razvijenih zemalja, poput Velike Britanije, Južne Koreje i SAD-a, koje tu krizu prepoznaju kao priliku za novi model razvoja, za restrukturiranje ekonomije' prema održivoj gospodarskoj praksi, istaknula je.

Napominje da je primjer lošeg nošenja s krizom vidljiv iz tzv. zelene knjige Energetske strategije koja favorizira danas prevladane koncepte megaenergetskih projekata i u većini se oslanja na velike elektrane na uvezena fosilna i nuklearna goriva.

Ocjenjuje kako obnovljivi izvori energije u strategiji služe kao ukras, a ne kao motor energetskog razvoja koji se može ostvariti u skoroj budućnosti.

Holy je kao loš primjer navela i politiku Vlade prema naftnim derivatima, koja je iznimno važna za politiku zaštite okoliša, jer je promet godinama najveći zagađivač zraka u Hrvatskoj.

Napominje da se i dalje na hrvatskim benzinskim crpkama prodaje gorivo kvalitete Super 95 koje ne udovoljava graničnim vrijednostima i drugim mjerilima kakvoće tekućih naftnih goriva.

Istaknuvši da je gotovo potpuno prestala i modernizacija Rafinerije nafte u Sisku, Holy je upozorila kako ima naznaka da Vlada namjerava donijeti uredbu o trgovini na veliko naftnim derivatima kojom bi se de facto omogućio i uvoz u Hrvatsku ekološki neprihvatljivog Supera 95, a ne kao dosad samo prodaja toga goriva proizvedenog u Ininim rafinerijama.

Prvan je predstavio nedavno prihvaćene SDP-ove standarde zaštite okoliša na lokalnoj razini, koji obvezuju i usmjeravaju politiku SDP-ovih lokalnih i regionalnih dužnosnika.