vojvodina

Oko 350 glasača u subotičkom Generalnom konzulatu Hrvatske

05.07.2020 u 23:19

Bionic
Reading

U Generalnom konzulatu RH u Subotici glasačko pravo na parlamentarnim izborima u nedjelju iskoristilo je oko 350 hrvatskih državljana koji žive u Vojvodini, među njima i predstavnici hrvatske manjine

'Izbori su protekli uobičajeno, mirno i dostojanstveno. Nije bilo zastoja niti bilo kakvih problema', izjavio je poslije zatvaranja biračkog mjesta predsjednik biračkog povjerenstva konzul Hrvoje Vuković.

Uoči izbora vodstvo hrvatske manjine je pozvalo sunarodnjake da se uključe u političke procese u matičnoj domovini.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov, koji je glasovao tijekom prijepodneva, izjavio je kako je to njihovo ustavno pravo i građanska dužnost.

'Želimo da Hrvatska ima stabilnu vladu, kao i da se nastave projekti, programi, inicijative koje smo uspostavili s dosadašnjom vladom. Vjerujemo da će tako biti i dalje. Ovo je naš skromni doprinos', naveo je Žigmanov.

Kao i na svim prethodnim izborima ispred zgrade diplomatskog predstavništva Hrvatske cijeli dan dežurala je policija.

Glasovali su uglavnom mjesni Hrvati, koji inače redovito izlaze na hrvatske izbore jer, kako su izjavili, smatraju svojim pravom i dužnošću participirati u političkim procesima u matičnoj domovini.

Na parlamentarnim izborima 2016. glasačko pravo iskoristilo je 276 hrvatskih državljana u Vojvodini, dakle nešto manje nego na današnjim.

Neslužbena procjena je da oko 35.000 hrvatskih državljana koji u Vojvodini i Srbiji borave privremeno ili trajno imaju pravo glasovanja na izborima.