procjene saveza

Oko 20 članica NATO-a će ispuniti cilj izdvajanja za obranu od 2 posto BDP-a

13.02.2024 u 13:01

Bionic
Reading

Oko 20 članica NATO-a ove će godine dostići cilj od izdvajanja dva posto svog BDP-a za obranu, doznaje se iz izvora bliskom zapadno vojnom savezu, nekoliko dana nakon kritika Donalda Trumpa o lošim europskim platišama

Te procjene bi trebao javno u srijedu objelodaniti glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na sastanku ministara obrane u Bruxellesu. Članice NATO-a, njih 31 od kojih je 29 europskih država, su se još 2006. obvezale da će dostići taj cilj, no samo njih 11 je na toj ili nešto višoj razini.

SAD to traži već godinama, unazad nekoliko predsjednika, a na to je na svoj uobičajeni način bombastično podsjetio bivši predsjednik Donald Trump, izgledni kandidat za povratak u Bijelu kuću. Na događaju u sklopu predizborne kampanje u državi Južnoj Karolini u subotu, Trump je rekao da "neće štititi" od Rusije zemlje koje ne ispunjavaju NATO-ove zahtjeve za obrambenu potrošnju. Nakon bijesnih reakcija članica saveza, ustvrdio je da on u stvari ojačao NATO.

Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

"Učinio sam NATO jakim", napisao je velikim slovima republikanski favorit za američke predsjedničke izbore 2024. na društvenoj mreži Truth Social, čiji je osnivač.

"Kada sam rekao da 20 zemalja koje nisu plaćale svoj pošteni udio moraju platiti i da, ako ne plate, neće imati vojnu zaštitu SAD-a, novac je počeo stizati. Nakon toliko godina otkako su Sjedinjene Države plaćale za druge, bio je to krasan prizor. Ali sada, kad nije bilo mene da kažem da moraju platititi, oni opet po starom", rekao je Trump.