TESTIRANJE ŽIVACA

OIB će skupljati prašinu u ladici do 2010.

13.01.2009 u 20:28

Bionic
Reading

Osobni identifikacijski broj posve je zbunio građane. Ne znaju treba li ga pamtiti, nositi u novčaniku, kako i gdje ga koristiti

Besplatni telefon 0800 1811 u Ministarstvu financija ne prestaje zvoniti. Građani kojima su jučer uručeni prvi OIB-ovi puni su pitanja, izvještava Dnevnik.hr

Navala je i na službenu internetsku stranicu koja razjašnjava većinu nedoumica, poput one o tajnosti novog broja. OIB nije tajan, jer se slučajnim odabirom 11 znamenki potpuno štiti privatnost. Zbog njega se, do uvođenja novih, stari dokumenti neće morati mijenjati.

Dotada svoj OIB ne morate pamtiti. U slučaju da ga netko zatraži, primjerice u banci ili nekoj drugoj instituciji, do njega možete doći putem SMS-a. Oni koji nemaju mobitel službenika na šalteru mogu zamoliti da mu OIB saznaju na internetu.

No OIB Vam neće trebati do 1. siječnja 2010. kada njegova primjena počinje u platnom prometu i poreznim prijavama. Dotada se sustav umrežuje. Za prebacivanje JMBG-a na OIB institucijama će trebati najmanje godinu dana, a dotada OIB-ovi mogu u ladicama skupljati prašinu.

Do danas je poslano 1,2 milijuna potvrda građanima, a završetak masovne dostave očekuje se tijekom veljače, objavljeno je danas na konferenciji za novinare Ministarstva financija.

Kako maloljetne osobe ne mogu primati preporučenu poštu, OIB će za njih biti dostavljen roditelju kojem je dijete prijavljeno na poreznoj kartici radi korištenja osobnog odbitka, dok će se potvrde osobama za koje nije utvrđena adresa prebivališta ili za djecu koja nisu na poreznim karticama roditelja slati krajem veljače.

Tijekom ove godine u platnom prometu i poreznim prijavama koristit će se trenutni identifikacijski podaci (JMBG za fizičke i MB za pravne osobe).