ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO

Off-shore tvrtke i seks kriminal teme su za velike nagrade

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Istraživanja o pranju novca istočnoeuropskih kriminalaca u otočkim poreznim rajevima i o tragičnim sudbinama seksualnog roblja u istočnoj Europi nagrađena su ovogodišnjom novinarskom nagradom Daniela Pearla. Na Globalnoj konferenciji istraživačkih novinara održanoj protekli tjedan u Kijevu nagrade dodjeljuje Međunarodno udruženje za istraživačko novinarstvo iz Washingtona

Tim Reporterskog projekta za organizirani kriminal i korupciju (OCCRP) u šest mjeseci rada rasvjetlio je djelovanje kriminalaca u pranju milijuna dolara neoporezovanog novca u njihovim zemljama. Kako je otkrila devetočlana novinarska ekipa iz Amerike i istočne Europe, mafijaši masovno koriste otočke rajeve, registrirajući off-shore kompanije, kako bi prikrili vlasništvo nad imovinom, prali novac i pokretali tajne poslove.

Drew Sullivan, jedan od urednika projekta, kaže da su se novinari morali koristiti trikovima, pa su s kriminalcima razgovarali prerušeni u biznismene tobože zainteresirane za izbjegavanje oporezivanja. 'Na naša pitanja o legalnosti tih poslova, rekli bi nam da se radi o 'ublažavanju oporezivanja' ili da 'to mnogi rade', kazao je Sullivan tijekom kijevske konferencije.

Nakon objave, sumnjivi biznismen Ian Taylor morao je obustaviti svoje operacije na Novom Zelandu, preko kojih je registrirao 2.500 tisuće offshore kompanija. Brojne od njih koristile su grupe poput militantnog Hezbollaha, ruske mafije i meksičkog mafijaškog kartela Sinaloa.

Premda su sumnjiva poslovanja fiktivnih poduzeća vrlo često javna tajna, novinari su prikupili konkretne dokaze da kriminalci iz zemalja poput Ukrajine i Rumunjske preko kompanija na Kajmanskim otocima, Sejšelima i Novom Zelandu, izbjegavaju plaćanje poreza na svoj prljavi kapital. Koristeći se dokumentima sudskih registara, financijskih agencija i državnih institucija, novinari su otkrili da su sumnjivi protoci novca kružila i preko Amerike.

Život u seks klubovima

Bez tima, samostalno, ali u vrlo opasnim uvjetima, radila je na svojoj priči Mimi Chakarova, Amerikanka bugarskog porijekla. Mjesecima lažno se predstavljala po kriminalnim bordelima i seks-klubovima u istočnoj i zapadnoj Europi. 'Urednik u Kaliforniji rekao mi je da u svakom trenutku mora znati gdje se nalazim, da bi mogao reagirati ako se nađem u opasnosti. Ali, kada jednom uđete u tu četvrt, ne znate kamo će vas odvesti sljedeći korak', svjedoči Chakarova o šokantnom putu djevojaka iz Moldove, Ukrajine, Rusije, Albanije prema seksualnom izrabljivanju na Zapadu.

Kao fotonovinarka tijekom istraživanja vješto se koristila skrivenim kamerama i fotoaparatima te je uspjela snimiti seks kriminal u punom svjetlu, iznutra u bordelima europskih gradova. U Turskoj nabavila je dokumentaciju svodnika o dugovima jedne prostitutke, koju trgovac robljem prodao kriminalcu da bi je izrabljivao. Ta cijena postala je djevojčin dug. Svodnik je uvjerava da što bolje bude radila brže će ga otplatiti i postati slobodna. Ali njezini dugovi gomilaju se jer joj se naplaćuje smještaj, hranu, odjeću, čak i tuširanje, a svodnik uzima sav seksom zarađen novac. Svodnik 'dugove' bilježi tablično po mjesecima, što je Chakarova dokumentirala originalnim papirima.

Dokumentarni film 'Cijena seksa' rezultat je desetogodišnjeg Chakarovina proučavanja seks-kriminala, koje je intenzivirala u posljednje vrijeme. Chakarova je prikupila svjedočanstva djevojaka, njihovih roditelja, rođaka, sumještana po istočnoeuropskim selima iz kojih putovi vode do robijanja od Dubaija do Italije, Češke i drugdje. Film sada prikazuje na festivalima, a svu dokumentaciju objavila je na web stranici www.priceofsex.org.

Sve te iskaze hrabra Chakarova prikupila je samostalno, dobivajući povjerenje žrtava, i zato je nagrađena nagradom koja je ime dobila po Danielu Pearlu, novinaru kojeg su teroristi Al Kaide oteli i brutalno ubili 2002. godine.

Transnacionalni kriminal

Kijevska Globalna konferencija istraživačkih novinara predstavila je još brojne novinarske istrage od kojih mnoge obrađuju lokalni i transnacionalni kriminal, švercanje oružja i droga, ratne sukobe. Hrvatski novinar Drago Hedl održao je dva predavanja, o istraživanju ratnih zločina u Slavoniji, temi kojom se godinama bavi, i o iskustvu s pritiscima i prijetnjama s kojima se susretao.
Preko pet stotina sudionika, novinara i predavača, sudjelovalo je u konferenciji s više od stotinu različitih predavanja, okruglih stolova i radionica.

Iskusni istraživački novinari pokazali su načine prikupljanja podataka na kojima zasnivaju svoje priče.

Rumunj Paul Cristian Radu, voditelj istraživanja o off-shore kriminalu, pokazao je svoj projekt 'Investigative Dashboard' na kojem se nalaze poveznice s izvorima o poslovanju poduzeća u gotovo svim državama svijeta.

'Kriminal je globalan, a primjena zakona nije.', kaže Radu o razlogu zbog kojeg se bavi međunarodnim istragama.

Za istraživački rad u cijelom svijetu formirani su razni fondovi od kojih je u Hrvatskoj najpoznatija mreža Scoop www.i-scoop.org, projekt Danskog udruženja istraživačkih novinara. Osim toga postoje i drugi fondovi poput Pulitzera i slično. Na okruglom stolu o toj problematici, članovi zaklada i novinarskih udruženja najavili su nastavak rada na prikupljanju novca za priče i umrežavanje novinara.

Novinarski blues bend The Muckrackers, s harmonikom, bas i ritam gitarom, bubnjevima i sjajnim vokalom Ane iz Makedonije, nastupio je u petak u Klubu 44 u ulici Kreschtatik. U krcatom klubu u suterenu te se večeri za pivo na šanku čekalo po pola sata, što dokazuje da ljudima nakon napornog rada treba dobra zabava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi