afera u njemačkoj

Oezilov odlazak iz reprezentacije izazvao buru u javnosti: Odlučno odbacujemo optužbe za rasizam

23.07.2018 u 20:55

Bionic
Reading

Nakon što je dugogodišnji njemački nogometni reprezentativac turskog porijekla Mesut Oezil otišao iz reprezentacije, u Njemačkoj se razvila burna rasprava oko integracije stranaca u njemačko društvo, pri čemu Njemački nogometni savez (DFB) oštro odbacuje optužbe za rasizam

"Odlučno odbacujemo sve optužbe za rasizam koje su, ako uzmemo u obzir rad naših predstavnika, klubova i rada na terenu, potpuno neutemeljene", priopćio je DFB u ponedjeljak i izrazio žaljenje zbog Oezilovog odlaska.

Oezil, koji je rođen u Gelsenkirchenu u obitelji turskih useljenika, oglasio se u nedjelju i odgovorio na optužbe za slabu igru na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i zbog toga što se nekoliko tjedana uoči prvenstva fotografirao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Oezil je izjavio kako neće igrati za njemačku reprezentaciju toliko dugo dok u njoj "vlada rasizam“.

"Kada smo dobro igrali i pobjeđivali onda naše porijeklo nije bilo važno, sada smo krivi za sve“, poručio je Oezil preko društvenih mreža.

  • +16
SP 2018., skupina F: Južna Koreja - Njemačka (navijači) Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Izravno je prozvao predsjednika DFB-a Reinharda Grindela za rasizam. "Dosta mi je preuzimati ulogu žrtvenog jarca za Grindelovu nesposobnost“, rekao je Oezil koji smatra da ga se napada isključivo zato jer je musliman.

"Moje prijatelje Miroslava Klosea i Lukasa Podolskog nitko ne naziva njemačkim Poljacima. Zašto sam je onda njemački Turčin? Zato jer se radi o Turskoj? Ili zato jer sam musliman?“, pita se Oezil.

Njemački mediji Oezilov odlazak iz reprezentacije opisuju kao veliki udarac za integraciju u Njemačkoj.

"Pravi poraz ovog ljeta nije ispadanje Njemačke u prvom krugu prvenstva u Rusiji, nego Oezilov odlazak iz reprezentacije", piše Sueddeutsche Zeitung.

Njemačka ministrica pravosuđa Kristina Barley (Socijaldemokratska stranka SPD) smatra da je Oezilova odluka zabrinjavajući signal.

"Mislim da je to zvono na uzbunu kada je jedan veliki, njemački nogometaš poput Mezuta Oezila u svojoj zemlji zbog rasizma nepoželjan i kada osjeća da ga DFB ne zastupa", kaže Barley.

No, ministar vanjskih poslova Heiko Maas (SPD) ne smatra da bi na odlazak Oezila iz reprezentacije trebalo gledati kao na propast pokušaja integracije stranaca u njemačko društvo.

"Ne mislim da slučaj jednog multimilijunaša koji živi u Engleskoj govori o tomu koliko je Njemačka u stanju integrirati strance", rekao je Maas.

Njemački novinarski savez (DJV) je Oezilu predbacio da kritizira njemačke medije bez da poimence navodi o kojim medijima se radi.

"Istodobno, Oezil se fotografira s Erdoganaom koji je poznat po gušenju novinarskih i medijskih sloboda u Turskoj", stoji u priopćenju DJV-a.

Bivši njemački reprezentativac i menadžer Bayerna iz Muenchena Ulli Hoenes oštro je kritizirao Oezila tvrdeći da njegov medijski istup služi samo tome da prikrije činjenicu da je njegova igra posljednjih godina za reprezentaciju "čisto smeće“.

"Posljednji duel Oezil je dobio 2014. na prvenstvu u Brazilu", rekao je Hoenes.

Neki mediji Oezilu također zamjeraju što je svoje priopćenje napisao na engleskom, a ne na njemačkom.