PRIMJER ZA REGIJU

OESS uspješno okončao mandat u Hrvatskoj

  • Autor: S.S.
  • Zadnja izmjena 15.12.2011 14:48
  • Objavljeno 15.12.2011 u 14:36
Enrique Horcajada Schwartz (1)

Enrique Horcajada Schwartz (1)

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Današnjom odlukom Stalnog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) o zatvaranju Ureda OESS-a u Zagrebu po isteku njegova mandata, s 31. prosinca 2011. godine, okončana je 15-godišnja terenska nazočnost OESS-a u Republici Hrvatskoj

Odlukom o zatvaranju Ureda potvrđeni su napredak i konkretni rezultati koje je Hrvatska ostvarila u kontekstu dvaju područja obuhvaćenih mandatom Ureda - praćenja suđenja za ratne zločine i provedbe Programa stambenog zbrinjavanja povratnika – a koji su rezultirali pozitivnom ocjenom država sudionica OESS-a o uspješnom ispunjenju mandata Ureda, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Okončanje mandata Ureda OESS-a u Zagrebu predstavlja značajan uspjeh ne samo Hrvatske, već i cjelokupnog OESS-a te ujedno predstavlja izvrstan primjer za ostale države regije te potencijalni model zatvaranja terenskih misija kako u jugoistočnoj Europi, tako i na čitavom prostoru OESS-a, a kada su uvjeti iz mandata pojedine misije u potpunosti ispunjeni, kao što je to slučaj s Hrvatskom.

Zatvaranje Ureda nakon dugogodišnje nazočnosti OESS-a u Hrvatskoj, koja je značajno doprinijela demokratskom razvitku zemlje, dokaz je povjerenja u samoodrživost i suradnju vladinog i nevladinog sektora te neovisnog i učinkovitog pravosuđa.

Ujedno, Hrvatska je kao država koja je prošla kroz proces višestruke tranzicije iz socijalističkog u demokratsko društvo, iz rata i razaranja do ostvarivanja trajnog mira i stabilnosti, u potpunosti spremna pružiti pomoć državama regije na njihovom putu prema EU i euroatlantskim integracijama te reformskim procesima, priopćio je MVPEI.

I nakon zatvaranja Ureda u Zagrebu, OESS će nastaviti raditi s hrvatskim vlastima i nevladinim organizacijama, kako bi unaprijedio njihove mogućnosti nadzora procesuiranja ratnih zločina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi