DVA NOVA PLOVILA ČUVAJU GRANICU

Odzvonilo kriminalu i ilegalnim prelascima preko Save

  • Autor: Sanja Rapaić
  • Zadnja izmjena 01.09.2011 16:00
  • Objavljeno 01.09.2011 u 15:39
policija rijeka

policija rijeka

Izvor: tportal.hr / Autor: Sanja Rapaić

Najdužom riječnom granicom između Hrvatske i BiH od jučer patroliraju dva nova, 2,5 milijuna kuna vrijedna plovila, izgrađena u pulskom brodogradilištu Tehnomont. Time će se, uz dva dosadašnja plovila, dodatno otežati posao onima koji su u čamcima ili plivajući preko Save ilegalno ulazili u Hrvatsku

'Do prije 12 godina bili smo suočeni s velikim valom nezakonitih migracija, a zahvaljujući dosadašnjim plovilima sprečavani su nezakoniti prelasci te je pružana pomoć migrantima koji su često bili žrtve organizatora ilegalnih prelazaka', rekla je Mira Voloder, načelnica PU za granicu. Dodala je da je ove godine zabilježeno tek sedam slučajeva nezakonitih prelazaka državne granice, u kojima je sudjelovalo dvanaest osoba iz RH i BiH.

Nove, osmometarske patrolne brodice, koje postižu brzinu od oko 80 km/sat pokrivat će postajna područja Policijske postaje Vrpolje i Postaje granične policije Stara Gradiška u dužini od 175 riječnih kilometara, čime bi se trebala dodatno smanjiti stopa međugraničnog kriminala.

Sa službenim se plovilima provode i zajedničke mješovite ophodnje, sukladno sporazumu između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o suradnji i nadzoru državne granice s ciljem nadzora zajedničke državne granice i održavanja povoljnog stanja sigurnosti, sprečavanja i otkrivanja kaznenih djela, prekršaja, povreda državne granice, te otkrivanja i pronalaska njihovih počinitelja, razmjena informacija, iskustava i saznanja o stanju sigurnosti na zajedničkoj državnoj granici.

U prvih sedam mjeseci ove godine provedeno je ukupno 67 zajedničkih mješovitih ophodnji, od čega 37 na području Republike Hrvatske, a 30 na području Bosne i Hercegovine, te je pritom kontrolirano 55 osoba i sedam plovila. Tijekom prošle godine provedeno je 87 zajedničkih mješovitih ophodnji, od čega 49 na području Republike Hrvatske i 38 na području Bosne i Hercegovine, pri čemu je kontrolirano 60 osoba i 26 plovila.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi