fran olujić

Odvjetnik Ante Todorića najavio žalbu na optužnicu: 'Tvrtka koja je radila vještačenje je u eklatantnom sukobu interesa'

15.09.2020 u 18:57

Bionic
Reading

Nakon probijanja nekoliko rokova tijekom same istrage, na zagrebački Županijski sud jutros je stigla najiščekivanija optužnica, ona za slučaj Agrokor. Među 15 optuženih su i bivši čelnik koncerna Ivica Todorić te njegovi sinovi Ante i Ivan.Prema sumnjama tužiteljstva, Agrokor je oštećen za više od milijardu kuna.

'Optužnicu još ne mogu komentirati jer je kao takvu nisam vidio. Iz priopćenja Državnog odvjetnišrva vidljivo je da obuhvaća vremensko razdoblje i okrviljenike koji su bili obuhvaćeni i u rješenju o provođenju istrage. Dakle, 15 okrivljenika i vremensko razdoblje od 2006. do 10. travnja 2017. kada je u Agrokor ušla prinudna uprava', rekao je za RTL Danas Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića.

Naveo je da će pisati odgovor na optužnicu i koristiti sve pravne mogućnosti za njeno pobijanje jer smatraju da je tijekom istrage koje je provodilo Državno odvjetništvo počinjeno niz nezakonitosti.

 'Tu prije svega mislim da činjenicu koja je javnosti već poznata, da je vještačenje povjereno jednom stranom trgovačkom društvu, navodno s obrazloženjem da sva trgovačka društva koja bi to mogla napraviti u Hrvatskoj ili institucije, da bi bile u sukobu interesa, a upravo je ovo trgovačko društvo i osoba koja potpisuje to navodno vještačenje u eklatantnom sukobu interesa jer je najprije radilo, kako za gospodina Todorića, tako i za prinudnu upravu', rekao je Olujić.

Dodao je da je isto tako, za vrijeme provođenja državnoodvjetničke istrage tijekom ove godine doneseno je rješenje o proširenju istrage u odnosu na neke okrivljenike, kojima nije bilo omogućeno da tijekom istrage predlažu dokaze koji bi im išli u prilog, a prema samom Zakonu o kaznenom postupku DORH je dužan s jednakom pažnjom prikupljati i dokaze u korist okrivljenika i one koji im idu u korist.

Rekao je da njegov klijent, koji je trenutno u Londonu, nije začuđen ovakvim postupanjem DORH-a.

"Kao i do sada, odazivat će se svim sudskim pozivima i aktivno će se braniti jer smatra kako ovdje nije počinjeno niti jedno kazneno djelo pa tako ni ona za koja se nejga u ovom trenutku još uvijek sumnjiči", kazao je.