BRANITELJICA TERORISTA

Odvjetnička 'zvijer' spasit će Carnajeva od smrtne kazne?

30.04.2013 u 10:50

Bionic
Reading

Odvjetničkom timu Džohara Carnajeva pridružila se i odvjetnica poznata po tome što je za svoje klijente izborila doživotnu umjesto smrtne kazne, piše Business Insider

Istaknuta odvjetnica Judy Clarke ranije je branila Susan Smith, ženu koja je utopila svoje dvoje djece, bombaša Theodorea Kaczynskog, bombaša s Olimpijskih igara iz Atlante Erica Rudolpha te Jareda Loughnera, ubojicu iz Tucsona. Svi oni su dobili doživotnu kaznu zatvora umjesto smrtne, piše Business Insider.

Clarke sada brani devetnaestogodišnjeg Džhohara Carnajeva, optuženog za postavljanje dviju bombi na Bostonskom maratonu. U napadu je ubijeno troje ljudi, a ozlijeđeno ih je više od 200.

'Mislim da nije tajna da sam protiv smrtne kazne', kazala je Clarke, dodavši da je većina njezinih klijenata zbog smrtne kazne imala teške traume.

'Mnogi pate od teških kognitivnih razvojnih poteškoća koje utječu na srž njihova bića', rekla je Clarke.

U nekim slučajevima Clarke je čak uvjerila svoje klijente da priznaju krivnju da bi izbjegli smrtnu kaznu.

'Naš posao je da im pružimo razlog za život', dodala je Clarke.

Vodeću ulogu u Carnajevom odvjetničkom timu ima braniteljica koja je zastupala optužene teroriste. Miriam Conrad je poznata po obrani bombaša Richarda Reida i Rezwana Ferdausa.

Conrad je rekla zašto brani takve optuženike.

'Ako zagrebete ispod površine, mnogi od njih su imali teške živote i, kao njihov odvjetnik, gledam ih u cjelini - ne samo kao osobe koje se tereti za kazneno djelo', rekla je u intervjuu.

'Nitko se nikada nije zauzeo za njih, a to je vrlo moćna, emocionalna stvar', dodala je na kraju.