HAŠKO TUŽITELJSTVO OBJAŠNJAVA

'Odustali smo od žalbe jer ne vjerujemo da bi uspjeli'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 17.05.2011 21:25
  • Objavljeno 17.05.2011 u 21:14
serge brammertz

serge brammertz

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nije podnijelo žalbu na prvostupanjsku presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču jer njihove presude smatra odgovarajućima, dok je od žalbe na oslobađajuću presudu generalu Ivanu Čermaku odustalo jer ne vjeruje u njezin uspjeh, rekao je u utorak Frederic Swinnen, posebni savjetnik glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza

'Poslije pažljivog razmatranja presude u tom slučaju tužiteljstvo nije uložilo žalbu. Smatramo da presuda ne sadrži činjenične ni pravne pogreške glede presude Gotovini i Markaču, te da presuda koja im je izrečena odgovarajuće pokazuje razinu zločina i njihovu osobnu krivnju', rekao je Swinnen u izjavi dostavljenoj Hini.

Prvostupanjskom presudom Gotovina je osuđen na 24 godine zatvora, Markač na 18 godina zatvora, a Čermak je oslobođen.

'Glede Čermakova oslobađanja, uzimajući u obzir visoku razinu za ponovno razmatranje presude koja bi bila primjenjena na tužiteljevu žalbu zaključili smo da nema odgovarajuće vjerojatnosti za uspjeh žalbe koja bi opravdala pokretanje postupka', kazao je Swinnen.

Obrane generala Gotovine i Markača poslale su do isteka roka u ponedjeljak u ponoć Haaškome sudu najave žalbi na nepravomoćnu presudu u predmetu 'Gotovina, Čermak i Markač', potvrdili su u utorak za Hinu odvjetnici dvojice osuđenih generala.

Nakon podnošenja najavi žalbe, pravilnik ICTY-ja predviđa rok od 75 dana za podnošenje same žalbe. Nakon toga druga strana ima rok od 40 dana da odgovori na tu najavu, pa slijedi daljnjih 15 dana roka za replike na odgovore.

Poslije isteka tih rokova uspostavlja se žalbeno vijeće ICTY-ja za taj predmet koje zakazuje datum rasprave.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi