ČESTITKE GRAĐANIMA

Oduševljenje zbog konačne uspostave vlasti u BiH

29.12.2011 u 13:37

Bionic
Reading

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton i povjerenik za proširenje Štefan Fuele pozdravili su u četvrtak dogovor stranačkih čelnika u Bosni i Hercegovini o uspostavi vlasti na državnoj razini nakon više od 14 mjeseci koliko je proteklo od parlamentarnih izbora

'Visoka predstavnica Catherine Ashton i povjerenik za proširenje Štefan Fuele pozdravljaju politički dogovor u Bosni i Hercegovini o formiranju državne vlade - Vijeća ministara. Oni su ohrabreni tim razvojem događaja i očekuju daljnje konkretne korake kako bi se BiH čvrsto postavila na put prema EU-u', kaže se u izjavi koju je objavila služba za odnose s javnošću Europske komisije.

Predsjednici šest najvećih parlamentarnih stranaka Bosne i Hercegovine u srijedu su se, nakon više od četrnaest mjeseci neuspješnih pregovora, napokon dogovorili o uspostavi nove vlasti u zemlji

Postignut je dogovor o raspodjeli ministarskih mjesta te dogovor o zakonu o popisu stanovništva i o sustavu državne pomoći. Također je dogovorena raspodjela ravnateljskih dužnosti u sedamdesetak agencija koje djeluju na državnoj razini te okvir proračuna za 2011. godinu na temelju kojega bi se mogla zakonito prihvatiti odluka o privremenom financiranju države za prva tri mjeseca 2012. dok novo Vijeće ministara ne predloži cjeloviti proračun.

Vesna Pusić pozdravila dogovor

I Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH u četvrtak je u priopćenju pozdravilo dogovor šest vodećih nacionalnih stranaka u BiH o formiranju Vijeća ministara i uputilo čestitku svim građanima Bosne i Hercegovine.

'Ovim se omogućuje redovno funkcioniranje institucija vlasti, što je preduvjet pravne sigurnosti i napretka države', stoji u priopćenju hrvatskog ministarstva.

Ministarstvo posebno pozdravlja činjenicu do će u Vijeće ministara Bosne i Hercegovine biti uključeni legitimni predstavnici svih triju konstitutivnih naroda, čime se stvara funkcionalna stabilnost za donošenje neophodnih odluka važnih za budućnost BiH.

'Republika Hrvatska potiče sve političke aktere na nastavak međusobnog dijaloga u duhu kompromisa s ciljem daljnjeg napretka Bosne i Hercegovine u euroatlantskim integracijama', dodaje se u priopćenju.

U priopćenju se također izražava spremnost RH glede prenošenja iskustava i drugih oblika pomoći Bosni i Hercegovini u procesu pristupanja NATO-u i Europskoj uniji.