NAKON ZAHTJEVA ZA SMJENOM

Odstupio predsjednik osječkog Županijskog suda

28.06.2012 u 18:44

Bionic
Reading

Državno sudbeno vijeće (DSV) razriješilo je danas predsjednika osječkoga Županijskog suda Ninoslava Ljubojevića na osobni zahtjev koji je podnio pošto je ministar pravosuđa Orsat Miljenić zatražio njegovu smjenu jer je bez kriterija sucima isplaćivao naknade za dežurstva

'Imajući u vidu dopis predsjednika Županijskoga suda u Osijeku Ninoslava Ljubojevića, obustavlja se postupak u povodu prijedloga ministra pravosuđa za razrješenje dužnosti predsjednika Županijskoga suda u Osijeku. Ninoslav Ljubojević, predsjednik Županijskoga suda u Osijeku, razrješuje se dužnosti predsjednika suda na vlastiti zahtjev', objavio je DSV na internetskim stranicama.

Smjenu Ljubojevića ministar pravosuđa zatražio je nedavno, pošto je inspekcija ministarstva utvrdila da su se sucima u Osijeku 2010. isplaćivale naknade za aktivna dežurstva dok su bili na godišnjem odmoru ili službenom putu, pa su za isti dan dobivali naknade za dežurstvo i dnevnice za put, te u drugim situacijama kada nisu bili na sudu i dežurali.


Prema pisanju tiskovina, sud u Osijeku bio je 2010. rekorder po isplati naknada za dežurstva. Od 7,5 milijuna kuna, koliko su sudovi potrošili na dežurstva, osječki sud potrošio je više od 800.000 kuna. Županijski sud u Rijeci, s istim brojem sudaca i opsegom posla, isplatio je nešto više od 200.000 kuna.

Županijski sud u Zagrebu, koji ima tri puta više sudaca, isplatio je 665.000 kuna, pisali su nedavno mediji, navodeći da je inspekcijski nalaz poslan i državnom odvjetništvu kako bi se provjerila i moguća kaznena odgovornost Ljubojevića, koji je nakon objave podataka o troškovima naknada za dežurstva izjavio da neće dati ostavku jer je radio kao i svi drugi i jer se tako u pravosuđu radi već 30-ak godina.