'NOVAC TRAŽITI OD SRBIJE!'

Odšteta svim ženama silovanim u Domovinskom ratu

Marija Slišković, predsjednica urduge Žene u Domovinskom ratu i žrtva silovanja Ružica Erdelji

Marija Slišković, predsjednica urduge Žene u Domovinskom ratu i žrtva silovanja Ružica Erdelji

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Žrtve ratnog silovanja u Hrvatskoj napokon bi, nakon 20 godina, mogle regulirati svoj status, ali i biti obeštećene za sve patnje koje su proživjele. Ministar branitelja Predrag Matić najavljuje donošenje Zakona o žrtvama ratnog zločina silovanja

Nacrt Zakona već je u izradi, a Marija Slišković, predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu, kaže kako se procjenjuje da je za vrijeme rata silovano oko tri tisuće žena. 'Kada se zna da je kroz srpske logore prošlo nekoliko tisuća Hrvatica, ali i da je tijekom okupacije Podunavlja velik broj žena služio srpskim vojnicima kao roblje te da mnoge žene i danas šute o tom zločinu, njihov broj teško je odrediti, no kalkuliramo da ih je oko tri tisuće', pojasnila je za Večernji list.

Smatra da bi svakoj stradalnici trebalo isplatiti oko 6000 tisuća kuna, što bi ukupno bilo 1,3 milijarde kuna.


Slišković godinama vodi i bitku za uspostavu statusa žrtava kako bi se uopće mogao pravno regulirati njihov status. Svjesna je, kaže, teške gospodarske situacije te stoga traži da se novac za obeštećenje žrtava silovanja traži u Srbiji.

'Prijavile smo njihove državljane, imenom i prezimenom, zna se tko je to činio i ne vidim razloga da Hrvatska neprekidno obeštećuje svoje suradnike. Do kazni za krivce još je dug put, jer naše prijave stoje u DORH-u, kao što su stajale i prije', zaključila je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!