očuvanje i promicanje kulturne baštine

Održana skupština Hrvatskog građanskog društva, uz slogan 'ipak opstajemo'

28.11.2018 u 14:02

Bionic
Reading

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore održalo je svoju redovitu, 17. godišnju skupštinu pod sloganom 'Ipak opstajemo', kojim se željelo skrenuti pažnju na probleme financiranja društva i nastojanja da se unatoč tim problemima aktivnosti i projekti društva održe i nastave

Skupštini, održanoj u dvorani Muzičke škole 'Vida Matjan' u Kotoru, prisustvovali su delegati iz Podgorice, Bara, Herceg Novog, Tivta i Kotora.

Predsjednik HGD-a Marijo Brguljan u uvodnom izlaganju je podsjetio delegate na brojne aktivnosti Društva u protekloj godini, posebno ističući tradicionalnu organizaciju Tripundanskog bala, dodjelu povelja zaslužnim pojedincima za doprinos radu Društva i razvoju prijateljskih odnosa crnogorskog i hrvatskog naroda, kao i nastavak nakladničke djelatnosti.

'Posebno bih istaknuo kontinuitet izlaženja jedinog tiskanog medija na hrvatskom jeziku u Crnoj Gori, 'Hrvatskog glasnika', unatoč financijskim problemima s kojima smo se suočili tijekom cijele godine. Ono na što smo posebno ponosni je rad Dječijeg mandolinskog orkestra 'Tripo Tomas', koji je značajno pomlađen i trenutno ima preko 30 članova. Nažalost, neke njihove projekte smo morali otkazati zbog nedostatka financijskih sredstava', kazao je Brguljan.

Po riječima predsjednika HGD-a, društvo se uglavnom finacira kroz projekte na natječajima u Crnoj Gori i Hrvatskoj, putem donacija i sponzorstava.

'Uvjeti natječaja su sve zahtjevniji i rigorozniji u ocjenjivanju. Često se dogodi da veoma važni projekti budu odbijeni zbog formalno pravnih nedostataka. Zahvaljujući razumijevanju ljudi iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i veleposlanstvu Hrvatske u Crnoj Gori dobili smo jednokratnu pomoć koja nam je poslužila za ublažavanje finacijskih problema. Ranijih godina od Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori na natječaju smo dobivali i do pedeset posto sredstva za tiskanje Hrvatskog glasnika. Na žalost, zbog problema u formiranju Upravnog odbora Fonda ove godine natječaj ni do danas nije objavljen. Smatramo da nije realno očekivati da iz tog izvora do kraja godine dobijemo sredstva. Unatoč svemu, ipak opstajemo, što je i poruka ove 17. Skupštine', kazao je između ostalog predsjednik HGD-a Marijo Brguljan.

On se posebno zahvalio pojedincima i organizacijama koji su svojim donacijama pomogli da Hrvatsko građansko društvo Crne Gore opstane, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gradovima Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Omišu, Primorsko-goranskoj županiji, Šibensko-kninskoj županiji, zakladi Adris, Bokeljima iz Sydneya, Općini Kotor i kotorskoj turističkoj organizaciji.

Na financijske probleme 'Hrvatskog glasnika' kao najznačajnijeg projekta HGD-a upozorila je i urednica Tijana Petrović. 'Zbog problema koje ima Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori u 2018. godini do danas od njih nismo dobili niti jedan euro, kao ni od države Crne Gore. Zahvaljujući ustanovama iz Hrvatske i Bokeljima iz svijeta uspjeli smo osigurati sredstva za tiskanje šest brojeva i do kraja godine će izaći još jedan dvobroj. Ponosni smo što Hrvatski glasnik ipak opstaje jer to je naš kroničar prošlog i sadašnjeg vremena, a ostat će u bibliotekama širom svijeta, u Hrvatskoj i Crnoj Gori, da svjedoči o našem postojanju i radu na ovim prostorima…Nadam se da će iduća godina biti mnogo bolja', poručila je Petrović.

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore osnovano je 2001. godine i nevladina je i neprofitabilna udruga koja okuplja Hrvate, sa svrhom očuvanja i promicanja kulturne baštine Hrvata u Crnoj Gori kao autohtonog naroda. Društvo ima svoje podružnice u Kotoru, Tivtu, Podgorici, Baru i Herceg Novom.