u matici hrvatskoj

Održana komemoracija za Đuru Pericu, okupila se poznata lica HDZ-a

23.08.2023 u 11:41

Bionic
Reading

U Palači Matice hrvatske održana je komemoracija za preminulog bivšeg saborskog zastupnika i osnivača HDZ-a Đuru Pericu, koja je okupila mnoge HDZ-ove članove

Na komemoraciji se pojavio i predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković, zamjenik predsjednika HDZ-a i ministar branitelja Tomo Medved, potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić, glavni tajnik stranke Krunoslav Katičić, predsjednik HDZ-ovog saborskog kluba Željko Reiner, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" Mario Kapulica te drugi poznati članovi stranke.

'Klanjamo se nevino osuđenoj žrtvi monstruoznog političkog procesa, žrtvi sadizma, režima koji je morao propasti, ali da bi propao, mnogi su morali podnijeti najveće žrtve, među njima je bio naš Đuro', rekao je Mario Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a 'Dr. Franjo Tuđman'.

'I upravo ta transformacija čovjeka koji je bio progonjen u čovjeka koji se promovira, u onoga koji je zaštitnik ljudskih prava i sloboda je fascinantna. To pokazuje i njegovu snagu, njegovu viziju i njegovu duboku introspekciju koju je imao vremena kroz najteže muke u 14 godina izgraditi sebe u onakvog Đuru kakvog smo poznavali, cijenili i kojeg ćemo pamtiti kao velikog čovjeka, velikog domoljuba', istaknuo je Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a.

  • +8
Komemoracija za Đuru Pericu Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

Podsjetimo, Perica je preminuo prije tjedan dana. U široj javnosti bio je poznat kao bivši saborski zastupnik te kao utemeljitelj i bivši predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika.

Plenković je za njega rekao da je bio istinski domoljub i važan sudionik u procesu osamostaljivanja Republike Hrvatske. U sućuti obitelji Plenković je istaknuo da je nakon montiranog političkog procesa u bivšoj Jugoslaviji Perica proveo 14 godina svog života zatvoren i podvrgnut mučenjima, a odmah po izlasku na slobodu stavio se na raspolaganje predsjedniku RH Franji Tuđmanu i hrvatskoj državi.