ORGANIZIRAO GONG

Održan okrugli stol o povećanju transparentnosti pravosudnog sustava, ovo su su zaključci

05.12.2022 u 17:30

Bionic
Reading

Veća odgovornost i transparentnost pravosuđa te njegovo približavanje građanima rezultiralo bi većim povjerenjem građana u pravosudni sustav u Hrvatskoj, zaključeno je u ponedjeljak na Gongovom okruglom stolu 'Kako povećati transparentnost pravosudnog sustava i vratiti povjerenje građana'

'Da bismo mi vjerovali pravosuđu ono mora biti otvorenije, transparentnije, neovisno ali odgovorno i mora više vjerovati građanima. Drago nam je da u sustavu imamo ljude kod kojih je vidljiva želja za propitivanjem postojećeg stanja poput inicijative predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića oko vanjskih aktivnosti sudaca', kazala je uvodno izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet.

Javnost treba imati veći uvid u izbor sudaca, kandidati za Državno Sudbeno Vijeće (DSV) moraju deklarirati obiteljske veze, sudovi trebaju objavljivati neanonimizirane odluke dostupne javnosti, nužno je ograničiti izvansudske aktivnosti sudaca, a javnost bi trebala imati veći uvid u stegovne postupke sudaca - preporuke su Gonga za povećanje transparentnosti pravosuđa i vraćanja povjerena u sustav koje je predstavila Gongova pravnica Sanja Pavić.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ocijenio je da sve presude moraju biti objavljene u strojno čitljivom formatu, a predložio je da se DSV i Državnoodvjetničko vijeće objedine u jedno tijelo.

Grbin: Za poboljšanje pravosuđa nužna politička volja

'Izbor sudaca i državnih odvjetnika prepustili smo u velikoj mjeri situaciji u kojoj kolege biraju kolege i tako ih potičemo da stvaraju klike. Gurnuli smo ih prema tome da si osiguraju vlastiti opstanak, čime se smanjuje transparentnost i uvođenje novih kadrova', kazao je Grbin dodajući da je za poboljšanje pravosudnog sustava u Hrvatskoj prije svega nužna politička volja.

Član DSV-a i SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk naglasio je da prema pravilniku samo jedan ili dva člana imaju pristup imovinskim karticama, što nije ni transparentno niti javno. Na pitanje Slavice Lukić, moderatorice okruglog stola održanog u Hrvatskom novinarskom društvu, Bauk je odgovorio da kao član DSV-a nije imao uvida u imovinske kartice ni u izvješće stručne službe o obavljenom postupku.

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja smatra kako pravosuđe na kritike odgovara defanzivno i kritički te da u pravosuđu i politici nedostaje preuzimanja odgovornosti za kvalitetu rada.

'Kriteriji se oslanjaju na kvantitetu, a ne na kvalitetu. Javnost često nema razumijevanje za pravničko shvaćanje pravde i traži 'uličnu pravdu' pa mi koji tražimo promjene unutar pravosuđa djelujemo kao da želimo rušiti institucije, a to ne želimo', ocijenio je naglasivši da atmosfera linča nije produktivna za poboljšanje stanja u pravosuđu.

Predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić je ukazala na problem neobjavljivanja sudske prakse na svim razinama, za što se kao argument navodi anonimizacija. 'Objavom i jednostavnim mogućnostima pretraživanja doprinosi se ujednačavanju sudske prakse. Apsolutno svaka presuda treba biti dostupna', kazala je.

Dević: Pravda sudova često ispod očekivanja građana

Profesor građanskog procesnog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu Alan Uzelac smatra kako se DSV treba obvezati na podnošenje godišnjeg izvješća sa svim potpunim podacima i objavljivanje odluka o stegovnim postupcima, dok bi Vrhovni sud trebao objavljivati presude najkasnije 15 dana od njezinog donošenja.

'Važno je imati objavljene sudske odluke, kako za javnost, tako i za stranke u postupku. Dok Europski sud za ljudska prava objavi presudu kroz dva dana, naš Vrhovni sud treba više od šest mjeseci da bi objavili jednu odluku. Ako pitate zašto je tome tako, odgovaraju 'anonimizacija' ', kazao je Uzelac.

Neven Mates iz Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo rekli su kako je mehanizam kontrole sudaca nefunkcionalan te da je nužno odmah početi objavljivati neanonimizirane sudske odluke u sporovima protiv medija jer je to način borbe protiv SLAPP tužbi.

Novinar HRT-a Damir Dević, koji dugi niz godina prati pravosuđe, smatra da presuda mora donekle zadovoljavati kriterije laičkog osjećaja pravde jer je, kako ističe, pravda naših sudova često ispod očekivanja građana.

Na Gongovom okruglom stolu u ponedjeljak bili su pozvani ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica koji je ispričao svoj nedolazak te predsjednik DSV-a Darko Milković koji je otkazao svoje dolazak, dok član DSV-a i HDZ-ov zastupnik Dražen Bošnjaković nije odgovorio na poziv za sudjelovanje.