kompromitirana pozicija

Određen pritvor krivotvoriteljima diplome prvog obavještajca u BiH

21.06.2021 u 20:20

Bionic
Reading

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor direktoru Američkog sveučilišta zbog sumnje da je izdao krivotvorenu visokoškolsku diplomu ravnatelju Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću Osmici, čime je dodatno kompromitirana pozicija tamošnjeg prvog obavještajca

Uz ravnatelja Američkog sveučilišta iz Tuzle Denisa Prcića, koji je uhićen potkraj prošloga tjedna, jednomjesečni pritvor određen je i njegovoj suradnici Melisi Belkić-Mujanović, dok su njezinu suprugu Emiru Mujkanoviću određene mjere zabrane susretanja sa svjedocima te posjećivanja određenih lokacija.

Mediji u BiH u ponedjeljak su izvijestili o detaljima koje za određivanje pritvora iznio državni tužitelj Oleg Čavka nakon što je video snimka ročišta postala javno dostupna.

On je rekao da je šef OSA-a Osman Mehmedagić najprije predao nevažeći indeks kako bi upisao i završio Univerzitet za poslovne studije u Banjoj Luci, a nakon što mu je Inspektorat Republike Srpske poništio diplomu tijekom 2019. godine našao se u bezizlaznoj situaciji.

Zbog toga je upisao Pravni fakultet u Kiseljaku s kojeg se ipak ispisao nekoliko mjeseci kasnije.

U međuvremenu mu je izdana diploma Američkog sveučilišta za koju tužitelj Čavka kaže da je krivotvorena. Nakon što je parlamentarno Povjerenstvo za nadzor rada OSA-e BiH zatražilo dostavu valjane diplome, Mehmedagić je dostavio dokument s Američkog svečilišta, ali s oznakom povjerljivo.

„Stavio je oznaku tajnosti na javni dokument, što nije dopušteno, a sve s ciljem kako bi spriječio otkrivanje izvršenog kaznenog djela“, rekao je tužitelj Čavka.

U istrazi koju je vodio, državni tužitelj je dodao kako je ravnatelj Američkog sveučilišta odbio surađivati s policijom u istrazi tog slučaja.

Tužitelj je naveo i kako su ravnatelj Prcić s dvoje suradnika Melisom Mujkanović i njezinim suprugom Emirom iznijeli dvije kartonske kutije dokumenata sa sveučilišta te su trgali određene stranice iz dokumenata, očito kako bi prikrili dokaze protiv Mehmedagića.

U Registru uz matičnu knjigu otkinute su naime stranice s početnim slovom prezimena "N" i "M" što sugerira kako se nastojalo prikriti da Mehmedagić nije nikada studirao na tome sveučlilištu.

Tužitelj Čavka pojasnio je kako nisu pronađeni nikakvi dokazi o tome da je Osman Mehmedagić Osmica bio uopće student na Američkom sveučilištu.

Aktualnome šefu OSA-e prije više od godinu dana istekao je mandat na toj poziciji, a vladajućoj bošnjačkoj SDA je glavni kandidat za još jedan mandat. No, činjenica da nema valjanu visokoškolsku diplomu sada ga praktično sprječava u ambicijama da i dalje bude na čelu državne agencije.

Osman Mehmedagić Osmica bio je tjelohranitelj ratnog bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića. Smatra ga se bliskim i njegovu sinu Bakiru Izetbegoviću, koji je sada na čelu vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije.

Oporba ga je povezivala s podmetanjima političkim neistomišljenicima, napose u unutarnjim previranjima u SDA, te njihovu progonu. Čelnici najvećih oporbenih SDP-a BiH Nermin Nikšić i Naroda i pravde Elmedin Konaković u više navrata upozoravali su na zloporabe obavještajne službe u političke svrhe.

Hrvatski mediji su pak Mehmedagića povezivali s izmišljanjem afere oko navodnog SOA-inog vrbovanja selefija iz BiH.