Bakir Izetbegović

'Odnosi BiH i Hrvatske se daju lako popraviti, ali u tome ne pomažu postupci poput odlikovanja Zlatana Mije Jelića'

09.08.2020 u 17:28

Bionic
Reading

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je u nedjelju kako se odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine mogu "lako" poboljšati, ali da tome ne pomažu postupci poput odlikovanja Zlatana Mije Jelića koji je u BiH optužen za ratne zločine.

"Odnosi BiH i Hrvatske se daju lako popraviti. Sve što očekujemo je korektan odnos Hrvatske, prestanak paternalističkog odnosa prema BiH, poštovanje digniteta i prava BiH", kazao je Izetbegović u intervjuu koji je objavio portal radiosarajevo.ba.

Lider vladajuće bošnjačke stranke istaknuo je kako su se međudržavni odnosi pogoršali u vrijeme dok je na čelu Hrvatske bila Kolinda Grabar Kitarović a smatra kako se takvo stanje nastavlja i sada zbog loših poteza koje povlači novi predsjednik Zoran Milanović.

Posebno neprihvatljivim ocjenjuje to što je iz njegovih ruku nedavno u Kninu odličje primio umirovljeni general HVO Jelić koji je u BiH optužen za ratne zločine nad Bošnjacima u Mostaru.

"Predsjednik Milanović je i ranije koketirao sa radikalnim desničarima i mislim da mu je to generalno greška.  Tu političku grupaciju nikada neće pridobiti a može izgubiti potporu među ljevičarima i općenito povjerenje miroljubivih i razumnih ljudi", rekao je Izetbegović.

Komentirajući Milanovićevu izjavu da bi se Hrvatima moralo omogućiti da kroz izmjene izbornog zakona sami biraju svog člana kolektivnog predsjedništva BiH, Izetbegović je kazao kako je spreman na kompromis ali spremnost za to moraju pokazati i drugi članovi vladajuće koalicije te HDZ BiH.

"Ja sam spreman na kompromis koji su spremni prihvatiti koalicijski partneri SBB i DF, odnosno osobno Željko Komšić i Fahrudin Radončić", izjavio je Iztebegović koji smatra da izgledi za to nisu veliki.