PREDSJEDNIK HAŠKOG SUDA

'Odluka o žalbi Gotovine i Markača do prosinca'

07.06.2012 u 22:34

Bionic
Reading

Predsjednik Haaškoga suda Theodor Meron u četvrtak je u redovnom izvješću Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku kazao kako je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) uložio napore kako bi ubrzao mnoge postupke pa se do kraja godine očekuje dovršetak pet prvostupanjskih postupaka, među kojima je i predmet 'Prlić i ostali'

I žalbeno vijeće ICTY-ja postiglo je veliki napredak pa se 'zahvaljujući primjeni inovativnih mjera žalbena rasprava u predmetu Gotovine i Markača održala devet mjeseci prije nego što je izvorno planirana', kazao je Meron. On u svom obraćanju nije kazao kada se očekuje pravomoćna presuda u tom predmetu.

Meron je kazao kako je za suđenja u predmetima Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Hadžića potrebno više vremena i očekuje da bi posljednja dva mogla 'probiti' planirani datum završetka rada suda u prosincu 2014., iako su u oba suđenja uloženi napori da se postupci ubrzaju pa je početak suđenja u slučaju Hadžić pomaknut sa siječnja 2013. na listopad ove godine.

Prvostupanjska presuda u predmetu Vojislava Šešelja očekuje se u ožujku sljedeće godine, kazao je predsjednik ICTY-ja iskoristivši priliku da pred Vijećem sigurnosti progovori i o pitanjima vezanima uz zdravlje vođe srpskih radikala koje je predmet brojnih polemika u Srbiji.

'Primam mnogo upita o zdravlju jednog od pritvorenika', kazao je Meron, ističući da Šešelj dobiva 'najviši standard zdravstvene usluge u Nizozemskoj' te je uvjeren da se poduzimaju sve mjere da se zajamči njegovo zdravlje.

On je kazao kako ICTY nastavlja raditi sa zemljama bivše Jugoslavije kako bi ubrzala uspostava informacijskih centara o zločinima u regiji. Hrvatska je predana uspostavi takvog centra i određivanju zgrade za tu namjenu, dodao je.