ne žele se miješati

Odluka je na parlamentu: Indijski sud odbio legalizirati istospolne brakove

17.10.2023 u 17:04

Bionic
Reading

Visoki indijski sud u utorak je odbio legalizirati istospolne brakove, prepustivši odluku o tom pitanju parlamentu, u skladu sa stavom premijera Narendre Modija koji smatra da o tome treba odlučivati to tijelo.

Jednoglasna odluka petero sudaca razočaravajuća je za veliku LGBTQ zajednicu u najmnogoljudnijoj svjetskoj državi, pet godina nakon što je sud poništio zabranu homoseksualnih odnosa iz doba kolonijalne vladavine.

Indijska vlada još nije komentirala presudu, no Modijeva nacionalistička stranka Bharatiya Janata Party protivila se peticijama sudu po tom pitanju, naglašavajući da istospolni brakovi nisu „u skladu s indijskim konceptom obitelji supruga, supruge i djece”.

Odluka suda došla je kao odgovor na više od deset peticija podnesenih prošle godine. Sud je zaključio kako on ne može donositi zakone, samo ih interpretirati i uvoditi. Svih pet sudaca donijeli su odvojene presude, što reflektira kompleksnost pitanja.

Glavni sudac D.Y. Chandrachud odbacio je tvrdnju vlade da je homoseksualnost „urbana i elitna”.

Sud je prepustio panelu koji je predložila vlada da se pozabavi "ljudskim problemima" istospolnih parova.

Rečeno je da bi panel trebao uključivati stručnjake sa znanjem i iskustvom u rješavanju društvenih, psiholoških i emocionalnih potreba ljudi koji pripadaju LGBTQ zajednici.

Panel bi također trebalo razmotriti davanje istospolnim parovima pristupa uslugama i pogodnostima kao što su zajednički računi u bankama i mirovine, što im je trenutno zabranjeno.