POD TEŠKIM OPTUŽBAMA

Odlazi prvi čovjek Katoličke crkve u Britaniji!

25.02.2013 u 12:27

Bionic
Reading

Najviši dužnosnik Katoličke crkve u Velikoj Britaniji, kardinal Keith O'Brien, napušta funkciju nadbiskupa St. Andrewa i Edinburgha, javljaju britanski mediji. Ostavka je vjerojatno posljedica optužbi o 'nepriličnom ponašanju' prema svećenicima, iako O'Brien takve optužbe odlučno odbacuje

Očekuje se da će Vatikan uskoro potvrditi da je papa Benedikt XVI., na dužnosti do kraja mjeseca, prihvatio ostavku.

Kardinal O'Brien po svemu sudeći neće sudjelovati u izborima za novog papu, što znači da Velika Britanija neće imati svog predstavnika u konklavi za izbor nasljednika Benedikta Šesnaestog.

Observer je ranije izvijestio da su se tri svećenika i jedan bivši svećenik iz nadbiskupije St. Andrewsa i Edinburgha, tjedan dana uoči najave Papine ostavke, požalili papinskom nunciju u Britaniji Antoniju Menniniju na 'neprilično ponašanje' kardinala O'Briena prema njima u 80-ima. Istovremeno, zatražili su trenutačnu ostavku kardinala O'Briena, čiji je glasnogovornik poručio da kardinal odlučno odbacuje optužbe.

O'Brien je poznat kao veliki protivnik gay prava osuđujući homoseksualnost kao nemoralnu. U jednom od posljednjih istupa na tu temu poručio je da bi istospolni brakovi bili 'štetni po fizičku, psihičku i duhovnu dobrobit uključenih'. Glasovita britanska organizacija za gay prava Stonewall proglasila ga je najvećim bigotom 2012. godine.

Jedan od tužitelja navodno je rekao da je O'Brien s njim razvio 'nepriličan odnos', što je kod svećenika rezultiralo dugogodišnjom psihoterapijom.

Kardinal O'Brien nije se pojavio na nedjeljnoj misi u katedrali St. Mary's u Edinburghu, na kojoj je obilježeno osam godina papinstva Benedikta XVI. uoči njegova ovotjednog silaska s trona Katoličke crkve.

BBC piše da je ostavka kardinala O'Briena njegova 'osobna tragedija'. Očekivalo se da će on, kao jedini britanski predstavnik na papinskim izborima, otići u mirovinu ubrzo nakon izbora novog pape. U intervjuu za BBC prošlog petka rekao je da je odgovornost sudjelovanja u izboru nasljednika Benedikta XVI. 'gotovo zastrašujuća'.