najmlađa premijerka

Odlazak progresivne globalne ikone: Kako je 'sveta Jacinda' obilježila povijest Novog Zelanda pa šokirala svijet ostavkom

25.01.2023 u 06:22

Bionic
Reading

'Političari su ljudi. Dajemo sve od sebe, koliko god možemo, a onda je vrijeme. I za mene je vrijeme', rekla je prošli tjedan Jacinda Ardern, a na mjestu premijerke Novog Zelanda provela je pet i pol godina i za to vrijeme postala globalna progresivna ikona. Svojom odlukom šokirala je i svijet koji itekako pamti neke događaje koji su obilježili njezinu vladavinu

'Ako namjeravate otići, onda je najbolje da vas isprati limena glazba', jedna od je poruka koju je na svom posljednjem javnom događanju uputila nizozemska premijerka na odlasku Jacinda Ardern. Ova globalno popularna političarka šokirala je prošli tjedan iznenadnom odlukom da se povuče s mjesta premijerke, kazavši da više nema snage za vođenje zemlje i da se želi posvetiti obitelji.

Svjetsku slavu Ardern je stekla, kako piše New York Times, mladenačkom karizmom, progresivnim feminističkim vrijednostima i suosjećanjem koje je pokazala tijekom kriza koje su obilježile njezin mandat, poput terorističkog napada u Christchurchu 2019. i pandemije koronavirusa. Njezina vladavina bila je svojevrsna protuteža valu desničarskog populizma koji je bio zahvatio SAD i druge zemlje, a mediji su je često nazivali 'anti-Trumpom' i 'svetom Jacindom'. No njezina popularnost na Novom Zelandu posljednjih mjeseci je jenjavala jer se progresivna transformacija koju je obećala u nekim pitanjima, poput cijena nekretnina, dječjeg siromaštva i emisije ugljika, nije ostvarila.

New York Times i novozelandski The Spinoff analizirali su njezinu vladavinu i izvukli ključne momente koji su joj obilježili mandat.

Dolazak na mjesto premijerke

Ardern je postala čelnica novozelandske Laburističke stranke lijevog centra u kolovozu 2017., manje od dva mjeseca prije nacionalnih izbora i usred loših rezultata anketa za stranku. Njezina mladost, karizma i iskren politički stil pokrenuli su val tzv. jacindamanije, što je podiglo i popularnost Laburističke stranke te joj omogućilo da formira vladajuću koaliciju sa strankom New Zealand First. Kada je u listopadu te godine postala premijerka, imala je 37 godina i time postala najmlađa žena na čelu neke vlade.

Trudnoća za vrijeme mandata

Mjesto premijerke nije napustila ni za vrijeme trudnoće. Samo nekoliko mjeseci nakon nevjerojatne pobjede na izborima, u siječnju 2018. objavila je da očekuje bebu, što je potaknulo nacionalnu raspravu o zaposlenim majkama i međunarodnu raspravu o malobrojnim trudnim ženama na vodećim pozicijama. Naime posljednja čelnica koja je rodila dijete dok je bila na dužnosti bila je Benazir Bhutto, tadašnja premijerka Pakistana, 1990. godine.

Ardern je rodila kćer Neve u lipnju 2018. i uzela je šest tjedana roditeljskog dopusta, a državu je za to vrijeme vodio zamjenik premijerke Winston Peters. Njezin partner Clarke Gayford napustio je posao voditelja TV emisije kako bi se posvetio djetetu dok mu supruga vodi državu.

Bila je i prva svjetska čelnica koja je svoje tek rođeno dijete povela na Opću skupštinu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Suosjećanje i odlučni potezi nakon terorističkog napada u Christchurchu i smrtonosne erupcije vulkana

Svoj stil vođenja zemlje, pun suosjećanja, jasno je pokazala nakon terorističkog napada u Christchurchu u ožujku 2019., kada je u masovnoj pucnjavi u dvije džamije ubijena 51 osoba, a 40 ih je ranjeno. Odmah je napade proglasila 'terorističkima' i nosila je hidžab na susretu s muslimanskom zajednicom dan nakon napada. 'Oni su mi', rekla je o žrtvama. 'Osoba koja je uzrokovala ovo nasilje nad nama nije dio nas', poručila je nakon napada.

Brzo je najavila i konkretne mjere za značajno jačanje novozelandskog zakonodavstva o kontroli oružja, u oštroj suprotnosti s neaktivnošću koja obično slijedi nakon masovnih pucnjava u Sjedinjenim Državama.

Suosjećanje je ponovno pokazala u prosincu 2019. nakon erupcije vulkana White Island na sjeveroistoku Novog Zelanda, u kojoj su poginule 22 osobe, mahom turisti.

Odgovor na pandemiju koronavirusa

Posebno je zapažen bio odgovor Novog Zelanda na pandemiju koronavirusa. Ardern je tada dobila pohvale s cijelog političkog spektra zbog mjera koje su možda globalno bile jedne od najstrožih, ali su rezultirale jednom od najnižih stopa smrtnih slučajeva.

Mjere koje je uveo Novi Zeland bile su toliko stroge da je bilo zabranjeno čak i 'spašavanje' izgubljene loptice za kriket iz susjedova dvorišta, no Ardern je ta ograničenja uspjela 'prodati' javnosti iskrenom i nefiltriranom komunikacijom. Uključila se i na Facebook Live kako bi razgovarala sa svojim 'timom od pet milijuna', odnosno sa svim stanovnicima Novog Zelanda.

  • +21
Jacinda Ardern Izvor: Profimedia / Autor: Mark Tantrum / AFP / Profimedia

Velika izborna pobjeda 2020.

Na valu popularnosti koju je dobila zbog odgovora na pandemiju svoju stranku odvela je u veliku izbornu pobjedu 2020. Bilo je to prvi put od 1993., kada je Novi Zeland prešao na sadašnji izborni sustav, da je bilo koja politička stranka osvojila potpunu većinu i nije morala formirati koaliciju.

Nasilni prosvjedi protiv epidemioloških mjera

No nisu svi prihvatili stroge mjere za obuzdavanje koronavirusa. Ardern se morala suočiti s kritičarima kada je mala grupa prosvjednika protiv cijepljenja okupirala područje ispred nacionalnog parlamenta na više od tri tjedna u ožujku i travnju 2022. Policija se sukobila s prosvjednicima, od kojih su neki Ardern opisali kao diktatoricu, što je rezultiralo krvavim i nasilnim scenama, šokirajući zemlju poznatu po svojoj stabilnosti i društvenoj koheziji.

  • +16
Prosvjedi pred novozelandskim parlamentom Izvor: Profimedia / Autor: Marty MELVILLE / AFP / Profimedia

Posjeti drugim državama

Nakon popuštanja pandemije i ponovnog otvaranja zemlje u travnju 2022. Ardern je provela čak 55 dana posjećujući druge države u svijetu. Između ostalog, službeno je posjetila SAD, ali i Japan, u kojem su je dočekale dvije plešuće maskote, obučene u kivije. Kivi je nadimak za stanovnika Novog Zelanda, no nije dobiven zbog voća, nego zbog endemske vrste ptica koja nastanjuje tu državu.

Uvreda koja ju je 'koštala' 100 tisuća dolara

Iako je poznata po staloženosti, Ardern je izgubila živce u parlamentarnoj raspravi krajem 2022. U žestokoj debati s čelnikom desničarske stranke ACT Davidom Seymourom nazvala ga je 'arogantnim kretenom'. Tu njezinu opasku uhvatili su i mikrofoni te je zabilježena u parlamentarnim transkriptima.

Ardern je lidera oporbene stranke 'počastila' uvredom Izvor: Društvene mreže / Autor: The Guardian

Seymour je zatražio da mu se premijerka ispriča, što je ona i učinila, no iz poteza koji je neobičan za dvije suprotstavljene strane političkog spektra i Ardern i Seymour odlučili su izvući nešto pozitivno. Transkript njihove parlamentarne prepirke, koji uključuje uvredu, uokviren je i ponuđen na aukciji te je prodan za 100 tisuća dolara. Sav novac otišao je u dobrotvorne svrhe i to udruzi koja se bavi borbom protiv raka prostate.

Jacinda Ardern i Stephen Colbert Izvor: Društvene mreže / Autor: The Late Show with Stephen Colbert

Pad popularnosti

Velika popularnost koju je imala počela se topiti te je rejting njezine Laburističke stranke u drugoj polovici 2022. pao na najniže grane od 2017. Novi Zeland se, kao i druge države svijeta, bori s rastućim troškovima života i inflacijom, a građani su sve više počeli sumnjati u sposobnosti Ardern da isporuči 'transformacijsku' promjenu koju je obećala u vezi s dugoročnim pitanjima kao što su cijene stanova, siromaštvo djece i emisije ugljika.