POLITIČKA KRIZA

Odgođeni razgovori o vlasti u Središnjoj Bosni

25.10.2011 u 18:23

Bionic
Reading

Za utorak najavljeni razgovori, na kojima se očekivalo postizanje dogovora između vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka u mješovitoj Srednjobosanskoj županiji odgođen je, a predsjednica tamošnje županijske organizacije HDZ-a BiH Lidija Bradara izrazila je vjerovanje da će se dogovorom ubrzati ustroj i državnog vijeća ministara koje nije uspostavljeno gotovo 13 mjeseci nakon izbora u toj zemlji.

"Po meni je moguć dogovor sa SDP-om i SDA-om u središnjoj Bosni, čime bi se pokazala spremnost suradnje vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka te ubrzala uspostava vijeća ministara ove zemlje", rekla je Bradara za medije u Mostaru.

Po njezinim riječima, razgovori su se trebali nastaviti u utorak i rezultirati konačnim dogovorom, no odgođeni su na inzistiranje županijskog dužnosnika SDP-a.

Bradara je ocijenila da je potrebno postići simetrične dogovore u Središnjoj Bosni i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, budući da je riječ o mješovitim hrvatsko-bošnjačkim sredinama u kojima se vlast bira po posebnoj proceduri zaštite vitalnih nacionalnih interesa.

Vladu u središnjoj Bosni u svibnju su nadglasavanjem Hrvata izabrale bošnjačke stranke SDP BiH i SDA, a njihovu je odluku osporio visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko nalažući izbor nove vlade u kojoj bi bili uključeni i hrvatske stranke (HDZ BiH i HDZ 1990.) za koje je glasovao najveći broj Hrvata u toj zemlji.