NERESTRUKTURIRANI DNEVNIK

Odbrojeni Popovčevi ravnateljski dani na HRT-u?

31.01.2011 u 13:40

Bionic
Reading

Nakon što je Vlada u četvrtak odbila Dodatak planu restrukturiranja (DPR) HRT-a, postalo je jasno da su odbrojeni dani privremenoj upravljačkoj garnituri na Prisavlju. Naime, Vlada je u svojoj poruci sa zatvorenog dijela sjednice poručila da nije zadovoljna ponuđenim te da bi trebalo napraviti novi plan restrukturiranja, za koji bi prema mišljenju Banskih dvora trebali biti 'angažirani eksperti koji će biti u stanju napraviti neovisan i kvalitetan plan'

Drugim riječima, Vlada traži od v.d. ravnateljstva da angažira neovisnu konzultantsku kuću koja će obaviti taj posao.

No kako doznajemo, tim v.d. glavnog ravnatelja Josipa Popovca to ne misli napraviti jer smatra da je dobro obavio svoj posao, a s druge strane angažiranje vanjskih konzultanata iziskuje vrijeme i novac. I ono što je najbitnije - izrada plana neovisne konzultantske kuće ne bi osigurala opstanak u foteljama aktualnoj vladajućoj garnituri.

Uz to, smatraju da su u otežanim okolnostima recesije uspjeli srezati troškove i da će minus na računu u ovoj godini, umjesto predviđenih 65 milijuna kuna, biti svega 20, što je između četiri i pet puta uspješnije nego što je bio slučaj kad je na Prisavlju stolovao Vanja Sutlić.

'Da je kojim slučajem taj plan koji je ponuđen Vladi i prihvaćen, to bi značilo da je Popovac dobro obavio posao i logično bi bilo da bude ponovno izabran, jer riječ je o jednom od ključnih dokumenata za rad kuće. Ovako je poslana drugačija poruka. Vlada kaže da je nezadovoljna DPR-om jer je ostalo nekoliko otvorenih poreznih pitanja. Činjenica je da je samo jedna stvar otvorena, a to je dug od 50 milijuna kuna za PDV.

Međutim, taj se spor nalazi pred Upravnim sudom i na njega ne može utjecati ili možda Vlada želi da mi prejudiciramo odluku suda? Ako sud donese odluku da HRT plati dug, dug će se i platiti', kaže naš visokopozicionirani sugovornik s Prisavlja želeći ostati anoniman.

Procjene s Prisavlja govore da bi angažiranje konzultanata stajalo između milijun i tri milijuna kuna i dok obave snimanje situacije i iznjedre novi plan, mogli bismo svi skupa biti u kratkim rukavima, a dotad bi već Nadzorni odbor i Programsko vijeće mogli imenovati predsjednika Uprave.

'Koliko je konzultantskih tvrtki dosad radilo planove restrukturiranja HRT-a i koliko je od njih realizirano? Nijedan. To se dosad pokazalo kao bacanje novca jer svaka nova uprava koja dođe ima svoje viđenje i svoju ideju', mišljenja je naš sugovornik, dodajući da je većina onih koji su radili na odbijenom planu već uspješno radila na restrukturiranjima u nekim drugim tvrtkama te da upravo zbog toga nema potrebe trošiti novac na vanjske konzultante.

Čime su se Popovac i društvo zamjerili Banskim dvorima, može se samo nagađati. Od poželjnog kandidata kojeg su nasilu gurali desno orijentirani članovi PV-a, koji to ne rade bez miga s Markova trga, pa do persone non grate prošlo je svega godinu dana. Da su Banski dvori nezadovoljni Popovcem, bilo je vidljivo i kad se donosio novi Zakon o HRT-u. Tada je, podsjetimo, jednom cakom bilo onemogućeno da se Popovac uopće kandidira za mjesto predsjednika Uprave.

'Pogreška' je ispravljena onoga trena kad je stotinjak honoraraca dobilo 'pedalu' nakon godina suradnje. Nije isključeno da se u konačnici Popovčev grijeh sveo na najgledanijih trideset minuta i nemogućnost da u Dnevnik, umjesto žrtvenog janjca Gorana Brozovića, ugura želju Banskih dvora Mislava Togonala.

Ono što je danas vidljivo je da su odbrojeni dani v.d. ravnateljstvu. Vlada odbija njihov plan, oni odbijaju angažirati vanjske konzultante, a s druge strane predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, diskretno, kroz pojedine medije, priča da nema ništa protiv toga da preuzme HRT, dok ima i onih koji bi na toj poziciji opet rado vidjeli Ivicu Vrkića. Nekako istovremeno, SDP i HDZ se usuglašavaju oko imena predsjednice NO-a Silvije Luks, koja će s preostala četiri člana i jedanaestoricom iz PV-a donijeti odluku o novom predsjedniku Uprave HRT-a. A to, kako sada stvari stoje, neće biti Josip Popovac.