PRIJAVA PET GODINA U LADICAMA

Odbor za etiku odlučuje je li ministar Barišić plagijator

27.10.2016 u 10:50

Bionic
Reading

Četiri prijave koje se direktno i indirektno odnose na novog ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića, a u ladicama su stajale pet godina, naći će se danas na dnevnom redu sjednice Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju

'Još nisam vidio predmet, ali sam pronašao u arhivi prethodnog odbora da su na njegovu adresu 11. veljače 2011. došla četiri predmeta, od kojih se u dva spominje ime profesora Barišića. Jedna se direktno odnosi na njega, a druga na odluku jednog tijela u kojem je on sudjelovao', kazao je prije nekoliko dana predsjednik Odbora akademik Vlatko Silobrčić.

Iako su mediji pisali o nizu suspektnih epizoda Barišićeve karijere, Odbor će raspravljati o prijavi iz 2011. koju je protiv njega podnijelo četvero kolega. Riječ je o navodnom prepisivanju radova više svjetski poznatih znanstvenika i doslovnom citiranju Wikipedije u članku objavljenom u časopisu Synthesis philosophica 2008., koji je upravo Barišić godinama ranije uređivao.


Tjednik Novosti objavio je dio prijave Barišićevih kolega. Oni tvrde da je Barišić plagirao više dijelova tuđih članaka, knjiga i internetskih izvora u svojem članku na engleskom jeziku 'Does Globalization Threaten Democracy', u drugom broju časopisa iz 2008. U prijavi je prikazana usporedna analiza spornih dijelova Barišićeva članka i navodno plagiranih dijelova tuđih radova, kojom su uočene brojne podudarnosti, poput preuzimanja ideja i formulacija, pa čak i doslovnog kopiranja s Wikipedije, bez navođenja autora.

No ovo nije jedina Barišićeva afera koja je punila medijske stupce po njegovu imenovanju u Vladu Andreja Plenkovića. Spominje se njegov naprasni odlazak s mjesta pomoćnika ministra znanosti 2006. zbog korištenja funkcije za vlastiti probitak, naplatu dvostrukih putnih troškova, vođenje na znanstveni skup osoba kojima u opisu posla nije sudjelovanje na takvim manifestacijama i slično.

Prijava i protiv Silobrčića

Odbor će raspravljati i o prijavi koju je protiv njegova predsjednika Vlatka Silobrčića podnio profesor emeritus Igor Čatić zbog navodne zlouporabe položaja i ovlasti uz zahtjev za smjenom.


Sumnjiva je i plodnost Barišićeva akademskog rada. Naime, u jednom razdoblju istovremeno je predavao na čak 19 kolegija u Zagrebu, Osijeku, Zadru i Splitu.

Barišić je sve optužbe kategorički odbacio.

Na koji će način Odbor pristupiti prijavi za plagiranje protiv Barišića, vidjet će se po završetku sjednice koja je zatvorena za javnost, no ne treba očekivati da će se nakon prve sjednice donijeti zaključak.

'Ako vidimo da imamo predmet, ići ćemo redovitom procedurom, tražit ćemo da se izjasni najprije ona institucija u kojoj se taj mogući problem dogodio, i kada vidimo njezinu odluku i obrazloženje, reći ćemo slažemo li se s njom', objasnio je postupak Silobrčić.

Stvar je malo kompliciranija, ali mi ćemo je pokušati riješiti na suvisao i legalan način', dodao je.