67 je previše

Odbor odlučio: Sabor će pričekati s odlukom o referendumu, Vladi 60 dana da predloži najavljene zakone

19.09.2019 u 16:37

Bionic
Reading

Iako je Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav danas trebao donijeti nacrt zaključka vezanog uz referendum '67 je previše', nakon odluke Vlade da prihvati sve zahtjeve sindikata odlučili su pričekati

Odbor za Ustav je s većinom glasova odlučio da će pričekati s odlučivanjem o raspisivanju referenduma o mirovinskoj reformi, a Vladi su dali rok od 60 dana u kojem mora predložiti izmjene zakona koje je na današnjoj sjednici Vlade najavio premijer Andrej Plenković.

Podsjetimo, Plenković je kazao da je Vlada odlučila prihvatiti sve zahtjeve referendumske inicijative '67 je previše', i u skladu s time saboru predložiti izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, ali i Zakona o radu. Izmjenama Zakona o radu omogućilo bi se i onima starijima od 65. godina da nastave raditi ukoliko to žele.

Načelno su se s ovakvim zaključkom odbora složili i u SDP-u, no ipak su bili suzdržani kod glasanja jer nije prihvaćen njihov dodatak da odbor zaključi da je referendumsko pitanje u skladu s Ustavom.

'Nitko nije ni očekivao da će Vlada u izbornoj godini riskirati referendum', kazao je SDP-ov Arsen Bauk.

Prijedlog da se Vladi da 60 dana da predloži zakone pohvalio je i vanjski član odbora Vladimir Šeks. 'Mislim da je prijedlog Vlade razuman prijedlog i pokazuje da premijer i Vlada osjećaju bilo naroda i imaju sluha, te da su shvatili poruku sindikata i građana koji su dali svoj potpis', poručio je Šeks.

Vladinu namjeru pohvalili su i koalicijski partneri, HNS-ov Milorad Batinić i SDSS-ov Milorad Pupovac.

'Mišljenja sam da ne bi trebali Ustavni sud dodatno opterećivati arbitriranjem u referendumskim inicijativama. Ova odluka je dobra', kazao je Pupovac.