svrgnut u puču

Odbjegli tajlandski bivši premijer vratio se nakon godina provedenih u egzilu

22.08.2023 u 09:08

Bionic
Reading

Odbjegli tajlandski bivši premijer Thaksin Shinawatra u utorak je kročio na tajlandsko tlo prvi put od 2008., vrativši se iz egzila u zatvor samo nekoliko sati prije glasanja u parlamentu o osnivanju vlade

Thaksin, milijarder i vođa populističke stranke Pheu Thai, pobjegao je u inozemstvo prije 15 godina prije nego što je zatvoren zbog zlouporabe ovlasti, dvije godine nakon što ga je vojska svrgnula u puču, navodeći korupciju i nelojalnost moćnoj monarhiji što je on opovrgavao.

Thaksin (74) se nakratko pojavio s članovima obitelji na terminalu privatnih zrakoplova u zračnoj luci u Bangkoku, smiješeći se i mašući stotinama pristaša, prije nego što je u policijskom konvoju odveden do Vrhovnog suda, a zatim odveden u zatvor, gdje će, prema sudu, služiti osam godina.

Dolazak najpoznatijeg tajlandskog političara dogodio se dok su se donji dom i Senat kojeg je imenovala vojska sastali uoči glasovanja kasnije u utorak o kandidatu za premijera Sretthu Thavisinu, nekretninskom mogulu kojeg je Thaksinova stranka ugurala u politiku prije samo nekoliko mjeseci.

Pobjednica pet izbora u posljednja dva desetljeća, Thaksinova stranka Pheu Thai sklopila je sporni savez koji uključuje dvije stranke koje podržava vojska koja je svrgnula vlade predvođene Thaksinom i njegovim suradnicima u državnim udarima 2006. i 2014. godine.

Njegov povratak potaknuo je raširene spekulacije da je  Pheu Thai sklopio savez s bivšim neprijateljima u vojsci i establišmentu što mu je omogućilo da se sigurno vrati.