RAZBACIVANJE U HRVATSKIM AUTOCESTAMA

Odbacili 16 milijuna kuna jeftiniju ponudu

19.07.2009 u 19:56

Bionic
Reading

Hrvatske autoceste u javnoj su se nabavi odlučile za izvođača čija je cijena 16 milijuna kuna veća, i to zbog banalne pogreške

Riječ je o poslu zaštite postojećih instalacija na autocesti Zagreb - Split - Dubrovnik, dionica Dubrovnik – Doli. Posao je, odlukom koju je 8. lipnja potpisao predsjednik uprave Hrvatskih autocesta Jurica Prskalo, dobila tvrtka Dalekovod koja je ponudila cijenu od 43,492.104,60 kuna. Zajednički ponuditelji Montmontaža - Plinovodovod i Elsa Gornja Radgona ponudili su za isti posao cijenu od 27,310.417,26 kuna.

No povoljnija je ponuda odbijena zbog banalne formalne pogreške, piše Jutarnji list. Naime, u ponudi koju je Montmontaža poslala na natječaj, pogreškom su izostavljene jedinične cijene za dvije stavke, pa je povjerenstvo za odabir, u zapisniku o pregledu i ocjeni ponuda od 8. lipnja 2009, ustvrdilo da je ponuda Montmontaže 'neprihvatljiva'.

Pogreškom su izostavljene stavke ukupne vrijednosti oko 30 tisuća kuna. Ta je suma zanemariva u odnosu na cjelokupnu cijenu gradova. No riječ je o krajnje banalnoj pogrešci - vrijednost pogreškom izostavljenih stavki iznosi 19.600 i 11.000 kuna, što je zanemarivo u odnosu na ukupnu cijenu radova.

U Montmontaži priznaju da su pri prijepisu ponude zaista učinili pogrešku te da su u troškovniku ostale neispunjene dvije stavke - prigušivači vibracija za vodič (iznos od 19.600 kuna) i spajanje novih vodova na postojeće stupove 35 kV (iznos od 11.000 kuna). No, naglašavaju da ukupni iznos ponude ostao isti, tj. 27,310.417,26 kune.

Direktor Montmontaže - Plinovod Zdenko Lalić zbog toga je 24. lipnja Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave podnio žalbu, zahtijevajući da se prihvati njihova ponuda koja je, kako tvrdi, 'najpovoljnija u svim elementima'.

Odluku o prihvaćanju 16 milijuna kuna skuplje ponude donijelo je povjerenstvo u sastavu Zoran Neveščanin i Želimir Ivanović iz Sektora za građenje HAC-a; Ivana Čehulić iz Sektora za financijske i ekonomske poslove; Elena Paškvan iz Samostalnog odjela za nabavu te Jan Sulik iz Ministarstva prometa. Povjerenstvo je isključilo i trećeg ponuđača, splitsku tvrtku Inero, jer nije dostavila dokaze o minimalnom traženom iskustvu.