Najveći gafovi naših političara

Od torbe Jadranke Kosor do Milanovićevog obilaženja Angele Merkel

30.03.2017 u 07:00

Bionic
Reading

Nastavno na nedavni protokolarni gaf predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja se na premijeri Labuđeg jezera u Hrvatskom narodnom kazalištu spustila na pozornicu "otevši" pljesak i buket namijenjen umjetnicima, zavirili smo u arhive i odabrali top 5 protokolarnih gafova naših političara

U spomenutoj kategoriji, svakako, panika nekadašnje premijerke Jadranke Kosor iz travnja 2010. godine, dok se s velikom torbom vrti po prostoriji ne znajući gdje će je ostaviti, a čeka je Barack Obama, spada među najlegendarnije. Stručnjaci su tada komentirali da je Kosor ispala ne samo neiskusna, nego i šeprtljava. Prilikom ulaska u prostoriju američkog je predsjednika uzbuđeno i pomalo smeteno slijedila i slušala pa je pri fotografiranju zaboravila protokol.

Prije večere američki se predsjednik sa svakim premijerom zasebno pozdravio, rukovao i fotografirao jer se radilo u sastanku Obame sa šefovima država srednje i istočne Europe. Hrvatska premijerka se nije mogla odvojiti od povelike crvene torbe pa je s njom krenula na fotografiranje. Obama joj je savjetovao da je ostavi izvan kadra, pored stupa, kako bi oslobodila ruke, što je ona spremno poslušala. Diskretnim upozorenjima nastavio ju je voditi i dalje kroz protokol jer je bila pomalo izgubljena pa joj je dao na znanje kada je vrijeme za razgovor, kada za rukovanje, a kada za odlazak.

Saborski protokol je napravio pogrešku kada je posjeo jednog do drugog glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji se tada nalazio pod USKOK-ovom istragom u sklopu koje je bio u višemjesečnom pritvoru.

Premda neki protokolarni znalci smatraju da je političarkama dopuštena torbica u takvim diplomatskim susretima, u Americi to nije slučaj. 'No torba naše premijerke je, uz to, bila prevelika i sličila je više na putnu torbu nego na torbicu sa ženskim priborom. Trebao se u blizini naći netko iz premijerkine pratnje tko bi je elegantno i neupadljivo prihvatio', objasnio je tada doajen hrvatske diplomacije, dugogodišnji veleposlanik i šef protokola predsjednika Franje Tuđmana Mario Mikolić. Kosor se tada dodatno blamirala jer je na službenoj večeri zatražila autogram od Obame, a on joj se potpisao na jelovnik.

Bivši hrvatski premijer Zoran Milanović tijekom službenog susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u rujnu 2012. godine, vjerojatno pod dojmom što se sastaje s moćnom političarkom, zaboravio je put kojim se trebao kretati.

Merkel je dočekala Milanovića na crvenom tepihu i uz počasni vojni orkestar koji je odsvirao himne, prvo hrvatsku, a zatim njemačku. No na crvenom tepihu Milanović se i nije baš snalazio: u jednom trenu napravio je puni krug oko kancelarke jer je, umjesto na njezinu desnu, stao na lijevu stranu. Ona ga je ispravila, a on ju je dodirnuo s obje ruke za ramena, kao spontani znak da je shvatio poduku.

Zabilježimo da se bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nije proslavila na svečanosti primanja Hrvatske u članstvo Europske unije zadnjeg dana lipnja 2013. godine. Milada Privora, nekadašnja šefica protokola bivšeg predsjednika Mesića, tada je za Večernji.hr kazala da Vesna Pusić nikako nije smjela nositi haljinu bez rukava. 'Ona, kao šefica diplomacije, zna da se na protokolarnim događajima nikako ne smije nositi haljina bez rukava', kazala je Privora, dodavši da joj je otegotna okolnost bila ta što joj je povremeno ispod naramenice haljine provirivala naramenica grudnjaka.

Gaf predsjednice Grabar-Kitarović nije jedini koji je napravila u kratkom mandatu. Tijekom posjeta engleskoj kraljici Elizabeti II u listopadu prošle godine prekršila je stroga pravila rukovanja. Riječ je o onom posjetu, nakon kojeg je na protokolarnim fotografijama bio izrezan njen suprug Jakov.

Naime, Grabar-Kitarović je, pruživši desnu ruku, lijevom kraljicu Elizabetu primila za podlakticu, što prema pravilima nije smjela. Riječ je o gesti kojom se inače pojačava dojam prisnosti, ali nije uobičajena na dvoru, gdje protokol točno propisuje da kraljicu ne treba dodirivati te kako treba pružiti ruku za rukovanje. Prema protokolu, to treba učiniti tek kada je kraljica pruži vama te tako da samo preklopite palac preko njezine ruke, bez stiskanja, i protresete ne više od tri puta. Svaki tjelesni kontakt s kraljicom, osim rukovanja, uključujući grljenje i dodire, ne smatra se prikladnim.