ODLUKOM VLADE

Od subote u Sloveniju bez karantene možete samo uz negativni test, ako tranzitirate ili imate rezerviran smještaj

  • Autor: B. S./Hina
  • Zadnja izmjena 03.07.2020 15:32
  • Objavljeno 03.07.2020 u 13:57
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Slovenska vlada na dopisnoj je sjednici dodala Hrvatsku, Francusku i Češku na 'žuti popis' zemalja koje više nisu epidemiološki sigurne, što znači da će građani ovih država moći ući u zemlju samo uz predočenje negativnog testa na koronavirus ne starijeg od 36 sati ili ako kroz Sloveniju tranzitiraju u roku od 12 sati. Svi ostali morat će u karantenu

Iznimka od karantene bit će odobrena turistima koji su rezervirali smještaj u Sloveniji u trenutku dok je Hrvatska još uvijek bila epidemiološki sigurna zemlja.

Osoba koja se prijavljuje za ovaj izuzetak pri prelasku granice mora priložiti negativan test na COVID-19 ne stariji od 36 sati obavljen u članici EU ili schengenskog prostora.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs potvrdio je u petak da Slovenija od ponoći Hrvatsku spušta sa "zelene" na "žutu listu" epidemiološki manje sigurnih država, čime se zaoštrava kontrola prilikom ulaska u Sloveniju.

Kako je pojasnio, to je učinjeno zbog pogoršanja epidemiološke slike u Hrvatskoj, ali u prvom redu zbog slovenskih državljana ili onih sa stalnim prebivalištem u Sloveniji koji su lagali slovenskim službenim tijelima prilikom povratka u Sloveniju.

Slovenija koronavirus

Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

"Svaki prijelaz neke države sa 'zelene' na 'žutu'  listu i obrnuto vezan je uz konkretno epidemiološko stanje", rekao je Hojs, dodavši da je Hrvatska već prešla kriterij od 10 novih zaraza na 100.000 stanovnika dnevno u razdoblju 14 dana.

Posebni uvjeti za one na "žutoj" listi, a na kojoj su sada uz Hrvatsku i Češka i Francuska, znači da će oni morati u 14-dnevnu karantenu, osim u predviđenim izuzecima a to su prekogranični radnici, turisti s potvrđenom rezervacijom, zdravstveni radnici, hitni slučajevi poput pogreba, nositelji diplomatskih putovnica i slično.

Hojs je istaknuo da vjeruje kako se Hrvatska "relativno brzo", ako poduzme mjere i obuzda širenje infekcija, može vratiti na "zelenu" listu sigurnih država.

"Vjerujem da će  se Hrvatska relativno brzo kontrolom stanja vratiti u zelenu zonu", kazao je Hojs.

Za tranzit preko Slovenije bez zaustavljanja oni koji dolaze iz destinacija sa "žute" liste u pravilu trebaju Covid-19 negativan rezultat testa, i to ne stariji od 36 sati.

Hojs je rekao da je režim pooštren prije svega zbog toga što su neki državljani Slovenije prije prolaska kroz Hrvatsku boravili u Srbiji, BiH, na Kosovu ili nekoj drugoj državi s "crvene liste" epidemiološki vrlo rizičnih država, što ne bi prijavili kako bi izbjegli 14-dnevnu obvezujuću karantenu i tako su doveli do novih zaraza u Sloveniji, gdje je zadnji tjedan dnevno bilježen dvoznamenkasti broj infekcija.

Zbog toga će nositelji slovenskih dokumenata od ponoći na subotu, kada iz Hrvatske dolaze na slovensku granicu, na graničnom prijelazu dokumentima ili računima morati dokazati da su boravili u Hrvatskoj, a ne na drugim destinacijama ako ih to zatraži granična policija.

Za one koji su boravili u državama s "crvene liste" bit će otvorena samo 4 granična prijelaza, gdje će im se izdavati rješenja o obvezujućoj karanteni koja će odmah stupiti na snagu.

Riječ je o graničnim prijelazima Gruškovje/Macelj, Obrežje/ Bregana, Metlika/Jurovski Brod i Jelšane/Rupa, a rješenja o karanteni za putnike iz tih destinacija izdavat će se na isti način i u zračnoj luci Brnik, te na graničnom prijelazu s Mađarskom - Pince.

Hojs je kazao da će policija i na ostalim graničnim prijelazima s Hrvatskom provjeravati istinitost dokumentacije o boravku u Hrvatskoj, te ako posumnja u njihovu vjerodostojnost imati diskrecijsko pravo da takve putnike uputi na jedan od 4 prijelaza za one kojima se određuje 14-dnevna karantena.

Izdavanje odluka o karanteni vjerojatno će povećati gužve i vrijeme čekanja na granici i za ostale.

Drugi tjedan ta bi procedura mogla biti ubrzana nakon što će u parlamentu biti prihvaćen novi zakon kojim će se omogućiti elektronički prijenos izdanih rješenja skeniranjem dokumenata, pojasnio je Hojs.

Kazna za kršenje odredaba o karanteni iznosi 400 do 600 eura, a u slučaju da se utvrdi da je na taj način došlo do širenja zaraze na druge osobe, za takve ljude postoji i kaznena odgovornost, upozorio je Hojs.

Za razliku od stanja u prvoj fazi epidemije, kada su bili najugroženiji stariji, sada je među novozaraženima bitno više mlađih ljudi i više je muškaraca, navela je epidemiologinja Nuška Čakš Jeger.

U zadnja 24 sata bilo je 16 novooboljelih, te je epidemiološka krivulja u blagom porastu.

Slovenski su epidemiolozi u stalnom kontaktu s hrvatskim kolegama koji ih obavještavaju o porastu zaraza u Slavoniji, ali i u Zagrebu, za koji slovenska strana ocjenjuje da je potencijalno također nesiguran za posjete iz Slovenije, posebno zbog zaraze među mladima koji su se inficirali u noćnim klubovima.

Na problem mladih koji iz Slovenije odlaze u Hrvatsku i posjećuju noćne klubove i diskoteke ponovo je posebno upozorio glasnogovornik vlade za Covid-19 Jelko Kacin, ocijenivši da bi takva mjesta Hrvatska trebala zatvoriti, kako je to učinila Slovenija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!