REFORMA ZDRAVSTVA

Od sada 15 kuna za šestomjesečni recept

LIJEČNIK DOKTOR PACIJENT

LIJEČNIK DOKTOR PACIJENT

Izvor: Shutter stock / Autor: -

Pacijentima koji uzimaju terapiju za snižavanje krvnog tlaka, lijekove za snižavanje masnoća u krvi, dijabetičarima, srčanim bolesnicima te drugim kroničnim pacijentima, kao i onima koji ‘u komadu’ trebaju terapiju do šest mjeseci, njihovi će im liječnici od ovoga ponedjeljka početi propisivati samo jedan recept s lijekovima za terapiju do 180 dana

Danas, naime, stupa na snagu novi pravilnik o tome pa će se, barem kad je riječ o preuzimanju recepata, u ordinacijama obiteljske medicine smanjiti gužve i administriranje. Dosad se na jedan recept moglo propisati više kutija lijeka, ali samo za jednomjesečnu terapiju, tako da su se pacijenti, među kojima je većina starijih osoba, svaki mjesec iznova morali vraćati svome liječniku po nove recepte, piše Večernji list

Šestomjesečni recept će i liječnicima i pacijentima biti olakšanje i sigurno će smanjiti gužve u ordinacijama, rekla nam je dr. Ivna Orlić, liječnica obiteljske medicine u Domu zdravlja Centar. Pacijenti su, kaže, dobili još jednu pogodnost. Oni koji nemaju dopunsko osiguranje, umjesto 15 kuna po receptu mjesečno, platit će 15 kuna za šestomjesečni recept.

Veći teret provedbe nove mjere moraju preuzeti farmaceuti, pa predsjednik Hrvatske ljekarničke komore Mate Portolan očekuje prvih tjedana gužve u ljekarnama jer će izdavanje lijekova ići sporije. Tiskanica recepta ostaje ista kao i dosad, ali na onom šestomjesečnom liječnik mora napisati koliko se puta ponavlja – dva, tri, četiri ili pet puta. Pacijent s takvim receptom svoju mjesečnu terapiju preuzima u istoj ljekarni u kojoj je recept ostavio prvi put, objašnjava Portolan.

Najranije sedam dana do isteka ranije doze lijeka, pacijent, obvezno sa zdravstvenom iskaznicom, dolazi u ‘svoju’ ljekarnu gdje će farmaceut izvući njegov recept iz elektroničkog zapisa i izdati mu lijek za sljedećih mjesec dana.

– Šestomjesečni recepti postoje u većini europskih zemalja i naravno da i naši pacijenti to trebaju. No, kod nas je tehnička realizacija puno teža zbog kratkog vremena pripreme.

Bilo bi, naravno, idealno, i puno manje administracije u ljekarnama, da zdravstveni osiguranici napokon dobiju elektroničke, tzv. pametne iskaznice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!