ublažavanje mjera

Od ponoći i Austrijanci mogu u Sloveniju bez ograničenja

04.06.2020 u 15:29

Bionic
Reading

Slovenska vlada u četvrtak je na popis država iz koje je ulazak u Sloveniju moguć bez ograničenja uvrstila i Austriju, izjavio je na kratkoj konferenciji za novinare u Ljubljani vladin glasnogovornik Jelko Kacin

Slovenska vlada je takvu odluku donijela nakon što je Austrija počevši od četvrtka ukinula kontrolu i ograničenja zbog bolesti covida-19 na svim granicama sa susjednim državama, uključujući i Sloveniju, a te mjere zadržala još samo na granici s Italijom.

Kacin je kazao da od ponoći na petak tako za austrijske državljane pri ulasku u Sloveniju važi isti slobodni režim na granici kao što je prethodno potvrđen za ulaske iz Mađarske i Hrvatske.

O mogućem uvrštavanju Italije na popis država čiji državljani i rezidenti mogu u Sloveniju bez dosadašnjih ograničenja uvedenih zbog pandemije covida-19 vlada će odlučivati na temelju epidemioloških podataka, kazao je Kacin.

Dodao je da se epidemiološko stanje u Italiji znatno popravilo, pa i u tri pokrajine u sjevernoj Italiji koje su bliže Sloveniji, a koje su najteže bile pogođene epidemijom koronavirusa.

Odluka o mogućem popuštanju graničnog režima s Italijom mogla bi biti poznata u subotu, nakon posjeta talijanskog ministra vanjskih poslova Luigija Di Maia Ljubljani, o čemu će javnost obavijestiti ministarstvo vanjskih poslova, naveo je glasnogovornik slovenske vlade.

Kacin je dodao da se razmišlja i o popuštanju mjera za ulazak u Sloveniju i za neke države iz jugoistočne Europe koje imaju povoljniju epidemiološku sliku, ali i za još pojedine treće države koje nisu članice EU-a izvan balkanske regije.