VIKEND ZA IZLETE

Od petka sve sunčanije i toplije do +23

25.10.2011 u 14:42

Bionic
Reading

Nakon nekoliko tmurnih dana u unutrašnjosti Hrvatske, vrijeme će se postupno do subote stabilizirati, pa će sve do sredine sljedećeg tjedna biti znatno više sunca i ponovno natprosječno toplo, najavljuju prognostičari

U unutrašnjosti Hrvatske i naredna dva dana bit će pretežno oblačno i svježe, povremeno sa slabom kišom. U Slavoniji će prevladavati uglavnom suho vrijeme uz moguća sunčana razdoblja. Temperatura zraka neće se bitnije mijenjati, no na istoku će malo zatopliti.

Na Jadranu će u srijedu biti umjereno do znatno oblačno. U Dalmaciji će biti većinom suho, dok će na sjevernom Jadranu biti povremene kiše, pljuskova i grmljavine. U Istri će biti i obilnijih oborina. Puhat će umjereno do jako jugo koje će navečer postupno slabiti i na sjevernom Jadranu okretati na slab levant i buru. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od 10 do 15 °C, a uz obalu i na otocima od 15 do 20 °C. Najviše dnevne bit će između 17 i 23 °C.

U četvrtak će na Jadranu biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Kiše će biti uglavnom još ujutro na njegovu sjevernom dijelu. Puhat će umjereno jugo koje će sve više slabiti prema kraju dana. Na sjevernom Jadranu očekuje se slaba bura, a podno Velebita i umjerena. Jutro će biti neznatno svježije, a najviše dnevne temperature kretat će se od 17 do 23 °C.

U petak će u unutrašnjosti biti promjenjivo oblačno s kraćim sunčanim razdobljima, ali posvuda suho. Puhat će slab istočni i sjeveroistočni vjetar. Minimalne jutarnje temperature bit će malo ispod 10 °C, a najviše dnevne od 12 do 17 °C.

Na Jadranu će u petak biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Vrlo malo kiše moguće je samo na sjevernom Jadranu. Puhat će slabo jugo koje će samo na sjevernom Jadranu biti umjereno, no ono će navečer posvuda prestati. Jutro će biti toplo s temperaturom od oko 15 °C, dok će se najviše dnevne kretati od 18 do 23 °C.

U subotu i nedjelju u unutrašnjosti će biti pretežno sunčano s malom do umjerenom naoblakom. Više sunca očekuje se u nedjelju. Vjetar će biti slab sjeveroistočni. Jutarnje temperature u subotu će biti malo ispod 10 °C, a u nedjelju malo ispod 5 °C, s tim da je u kotlinama Like i Gorskog kotara moguć slab mraz. Najviše dnevne temperature i u subotu i u nedjelju kretat će se od 11 do 17 °C.

Na Jadranu će biti pretežno sunčano. U noći će puhati slaba bura, a danju slab jugozapadnjak. Jutarnje temperature bit će od 10 do 15 °C, a najviše dnevne gotovo posvuda iznad 20 °C.

Ni u prvom dijelu sljedećeg tjedna ne očekuje se veća promjena vremena što znači da će biti iznadprosječno toplo ali uz prohladna jutra, rekao je Rade Popadić, zamjenik predsjednika udruge Crometeo

Zanimljivosti

Jedna narodna meteorološka izreka kaže: 'Moker kraj oktobra, rodno leto.'

25. listopada je prosječni nadnevak svršetka izletničke sezone u Zagrebu jer je srednja dnevna temperatura tada oko 10°C ili niža.

26. listopada 1964. godine počela je katastrofalna poplava Save u Zagrebu. Tada je registriran apsolutno najviši vodostaj Save od 514 cm. U poplavi je poginulo 17 ljudi.

30. listopada 1979. godine temperatura na Zavižanu spustila se do -10,1 °C

Za detaljnije informacije kliknite na ovaj link.