ZA ONE BEZ IKAKVIH PRIHODA

Od Nove godine 82 tisuće nezaposlenih branitelja čeka naknada

02.11.2017 u 09:49

Bionic
Reading

U prijedlogu proračuna za 2018. godinu naći će se i povećanje sredstava za braniteljsku populaciju temeljem novog Zakona o braniteljima. Među njima je i naknada za one nezaposlene i bez primanja, kakvih je 82 tisuće, koji će od prvog dana iduće godine dobivati naknadu

'Oni će moći podnijeti zahtjev za naknadu, no u njegovu rješavanju uzimat će se u obzir više parametara, među kojima je i njihovo imovinsko stanje', kazao je ministar branitelja Tomo Medved za Jutarnji list, napomenuvši da je u toj kategoriji i šest tisuća osoba koje su bile korisnice opskrbnina. Dio sredstava za provedbu novog zakona osigurat će se u proračunu za iduću godinu, dio tek u 2019. godini.

Vlada je odustala od ideje da se lokalnim tijelima vlasti nametne obveza financiranja braniteljskih udruga u iznosima od 0,3 do jedan posto njihovih proračuna. Braniteljske udruge financirat će se iz lokalnih proračuna, no Medved kaže da će to biti isključivo na temelju njihovih projekata.

Na isti način financirat će se i Savez antifašista i antifašističkih boraca Hrvatske, koji ima 23 tisuće članova, od toga sedam i pol tisuća boraca NOB-a.