prva žrtva

Od groznice Zapadnog Nila preminuo muškarac iz Zagreba

18.09.2018 u 14:15

Bionic
Reading

Od posljedica groznice Zapadnog Nila u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević tijekom vikenda je preminuo 84-godišnji muškarac

Riječ je o prvom slučaju smrti od ove virusne bolesti koju prenose komarci u Zagrebu.

Zaraženi muškarac se s još troje oboljelih već nekoliko tjedana nalazio na odjelu zarazne bolesti, a preminuo je tijekom vikenda, potvrdio je za 24 sata dr. Marko Kutleša.

Prvi smrtni slučaj od ove bolesti potvrđen je početkom rujna u osječkom KBC-u, a riječ je također bila o muškarcu starije životne dobi.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 30. kolovoza 2018. godine je na području Europe zabilježeno ukupno 710 slučajeva infekcije virusom Zapadnog Nila (najviše 327 slučajeva u Italiji, 213 u Srbiji, 147 slučajeva u Grčkoj, 117 u Rumunjskoj, 96 u Mađarskoj itd.).

Najvažnijim vektorom za prijenos infekcije se smatra komarac vrste Culex, no i druge vrste komaraca mogu prenijeti infekciju. Rizik prijenosa na nekom području ovisi o prisutnosti virusa, domaćinu u kojem se uzročnik (virus) razmnožava, vektorima - komarcima te osjetljivim (neimunim) osobama.