napuštaju remetinec

Od 12 uhićenih u aferi Janaf u pritvoru još samo četvorica

03.11.2020 u 09:54

Bionic
Reading

Ljubomir Perušić je još jedan od osumnjičenika u aferi Janaf koji je jučer napustio Remetinec, piše u utorak Večernji list

Pušten je da se brani sa slobode nakon što je istekao rok koji je na ročištu 26. listopada sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda dao Uskoku.

Tužiteljstvo je tada dobilo rok od 15 dana da ispita svjedoke u odnosu na Perušića. Kada je taj rok istekao, s obzirom na to da mu je istražni zatvor bio određen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, nakon što su svjedoci ispitani, pušten je da se u nastavku postupka brani sa slobode. Osumnjičen je u dijelu koji se odnosi na namještanje javne nabave oko obnove sustava javne rasvjete u Velikoj Gorici.

Prošli tjedan su iz Remetinca pušteni Vlado Zorić, Damir Vrbanc i Vatroslav Sablić, također nakon što su i u odnosu na njih ispitani predloženi svjedoci.

Kako je dio osumnjičenika pušten i prije, iza rešetaka su tako do daljnjega ostali Krešo Petek, Dragan Kovačević, Dražen Barišić i Vinko Grgić. Istražni zatvor svima im je određen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a Barišiću, Peteku i Grgiću i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Grgić je prošli tjedan sam sebi pokušao olakšati situaciju pa je dao ostavku na mjesto gradonačelnika Nove Gradiške, čime bi kao osnova za istražni zatvor prestala vrijediti opasnost od ponavljanja djela. A to znači da bi iz Remetinca mogao izići baš kao i Kovačević, kada u odnosu na njih budu ispitani svi predloženi svjedoci.

Što se tiče Peteka i Barišića, dok su na funkcijama na kojima jesu, prvi je direktor i vlasnik Elektrocentra Petek, a drugi gradonačelnik Velike Gorice, za sud postoji opasnost da će ponoviti djela za koja se sumnjiče. Drugim riječima, oni s obzirom na opasnost od ponavljanja djela, u Remetincu mogu ostati i kada svi svjedoci u odnosu na njih budu ispitani.

Istražni zatvor zasad im je produljen do 16. prosinca, a dotad će se znati i je li dosadašnji dio istrage otkrio nešto zbog čega Uskok smatra da bi se ona još jednom trebala proširiti, donosi Večernji list.