OTVORENO TRŽIŠTE

Od 1. srpnja državljanima RH ukida se radna dozvola za Njemačku

31.05.2015 u 16:07

Bionic
Reading

Državljanima Republike Hrvatske u Njemačkoj se od 1. srpnja ukida se radna dozvola. Prijedlog o ukidanju dozvole neće ići u Bundestag, kako je najavljeno, već u vladin kabinet 17. lipnja, kazao je u emisiji "Nedjelom u 2" Josip Juratović, zastupnik u Bundestagu, hrvatskog podrijetla.

Zastupnik Juratović je iz Koprivnice otišao u Njemačku još kao dječarac od 14 godina, zajedno s majkom, tražeći lakši put života. Završio je automehaničarski zanat i radio u Audiju. No Juratović se nije izolirao, niti asimilirao, već uspješno integrirao. Kao što je to imao u Koprivnici, u Njemačkoj je ubrzo osnovao Omladinski klub, prenosi HRT.

Kazao je da se politikom počeo baviti kada je shvatio - da ako želiš neki cilj treba ga ostvariti kroz političke strukture. Osnovao je i sam podružnicu omladinskih socijaldemokrata koja je bila najjača omladinska organizacija u regiji.

Da bi čovjek mogao biti uspješan potrebna je osobna sposobnost, ali i društvo koje funkcionira. Juratović je bio radnik na traci u Audiju, bio je i sindikalist te sebe smatra kao nekog koji zastupa interese. Na pitanje kolika mu je prva plaća bila kazao je da mu je to bila velika motivacija u radu i da je iznosila od 1800-1900 maraka, odnosno oko 30% iznad prosjeka.

Govoreći o prosvjedima Juratović je kazao da su prosvjedi građansko pravo koje se ne smije osporavati. Tu postoje i pravila igre - prosvjed se mora prijaviti, reći koja je tema i od kad do kad će prosvjedi trajati, dodao je. A na pitanje o prosvjedima hrvatskih veterana rekao je da baš nije dovoljno upućen. Ne znam što žele. Znam da dugo traju, da su to prosvjedi invalida kojih mi je jako žao. Ali imam jak osjeća da netko s njima manipulira, istaknuo je Juratović.

Spomenuo je kako bi bilo dobro da se ugledaju na generala Antu Gotovinu kazavši da se on uvijek korektno ponaša - i u svom zadatku, ali i poslije toga. Trebali bi pogledati njegov primjer, rekao je Juratović.

Njemačka je jedna od najvećih država u EU-u, a ima iskustvo velike koalicije. U Hrvatskoj kada netko nešto takvo spomene, onda ga se proziva političkim avanturistima.

Smatra li Juratović da bi u Hrvatskoj bila moguća velika koalicija?

Prije izbora to je nemoguće spominjati, kazao je. U vrijeme kampanje to je top tema. Ali kada izbori završe, onda treba sjesti i vidjeti što je najbolje učiniti za Hrvatsku. Velikom koalicijom mogu se rješavati neka velika bitna pitanja, kazao je Juratović.

A je li bi takva koalicija bila dobra za Hvatsku u ekonomskoj krizi, Juretić nije bio odlučan u odgovoru. Kazao je tek da se takva pitanja trebaju razmotriti i da bi s ekonomskog gledišta u svakom slučaju Hrvatskoj bila u interesu takva koalicija.