BAN KI-MOON:

'Očuvanje Zemlje ključno za razvoj i blagostanje ljudi'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 22.04.2010 18:10
  • Objavljeno 22.04.2010 u 18:08
Ban Ki-moon

Ban Ki-moon

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u četvrtak je, u povodu Dana planeta Zemlje, ukazao na potrebu brige za Zemlju, uz napomenu da će zaštita okoliša imati utjecaj na napore u postizanju razvojnih ciljeva i osiguranju zdravlja i blagostanja njezinih stanovnika

Održivost okoliša - mudro upravljanje Zemljinim obiljem, jedan je od osam Milenijskih ciljeva razvoja (MDG) koje su svjetski čelnici obećali ostvariti do 2015. godine, zajedno s ostalim ambicioznim ciljevima kao što su prepoloviti siromaštvo, glad i bolesti u svijetu.

Ban je istakao da zaštita Zemlje mora biti sastavni dio strategije za postizanje Milenijskih ciljeva razvoja, priopćeno je u sjedištu UN-a u New Yorku.

'Bez održivog okoliša, imat ćemo malo nade za postizanje naših ciljeva na smanjenju siromaštva i gladi te poboljšanju zdravlja i ljudskog blagostanja', naveo je on u poruci u povodu Dana planeta Zemlje, koji se obilježava 22. travnja.

Glavni tajnik UN-a je naglasio da je Zemlja pod pritiskom i da se pred nju postavljaju sve nerazumniji zahtjevi.'Tijekom cijele ljudske povijesti ovisili smo o prirodnom obilju za hranu, blagostanje i razvoj. Prečesto smo izvlačili kapital prirode bez vraćanja natrag. Sada počinjemo uviđati posljedice propusta da zaštitimo naše ulaganje', kazao je.

Klimatske promjene i iscrpljeni ozonski omotač su među najočitijim primjerima, rekao je Ban, ističući kako je biološka raznolikost u brzom opadanju, slatkovodni i morski resursi su sve zagađeniji, a poljoprivredno zemljište i ribarstvo su sve neplodniji.

'Utjecaj našeg nemarnog upravljanja prirodnim resursima najviše osjećaju oni najugroženiji u svijetu' kojima, žele li pobjeći iz zamke siromaštva, treba samo minimalno plodne zemlje, čiste vode i odgovarajućih sanitarnih uvjeta, istaknuo je.

'Pozivam sve vlade, tvrtke i građane svijeta da pruže našoj Majci Zemlji poštovanje i brigu koju ona zaslužuje', rekao je Ban Ki-moon.

Opća skupština UN-a je 2009. jednoglasno prihvatila rezoluciju kojom je 22. travnja proglašen Danom planeta zemlje, izražavajući uvjerenje da je 'nužno promicati sklad s prirodom i Zemljom' kako bi se postigla pravedna ravnoteža između ekonomskih, socijalnih i ekoloških potreba sadašnjih i budućih naraštaja.

Opća skupština UN-a pozvala je sve 192 države članice, cijeli sustav UN-a, regionalna i subregionalna tijela i nevladine organizacije da obilježavaju i podižu svijest o ovome danu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi