UBRZANJE LUDOM RADOVANJE

Ocjene ustavnosti zakona najranije za 6 mjeseci

19.08.2009 u 12:51

Bionic
Reading

Ocjene ustavnosti Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji i Zakona o kriznom porezu bit će gotove najranije za šest mjeseci, kazala je predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec na današnjoj konferenciji za novinare

ZAGREB - Ustavni sud, naime, i dalje tek prima zahtjeve za ocjenu ustavnosti ta dva zakona te se očekuje da sama procedura ocjene ustavnosti neće početi prije polovice rujna. Postupak ocjene ustavnosti bilo kojeg zakona ne može biti ubrzan, već to može biti samo rok početka postupka, rekla je Omejec. Imena nadležnih udaca u tim postupcima neće biti poznata javnosti. Omejec je istaknula kako je je ovo prvi slučaj u povijesti Hrvatske da predsjednik traži ocjenu ustavnosti nekog zakona. 'To će sigurno biti zapisano u pravnoj povijesti', naglasila je predsjednica Ustavnog suda.

Zabrana pušenja u proceduri

Zakon o zabrani pušenja je u proceduri Ustavnog suda i tek su poduzeti prvi koraci.Drugim riječima, ocjena ustavnosti i eventualno ukidanje zabrane pušenja ne može se očekivati prije zime.

Zanimljivo je da je zahjev za ocjenu ustavnosti Zakona o kriznom porezu, osim predsjednika Mesića, podnijelo i šest fizičkih osoba.

Predsjednica Suda kritizirala je medije, koji, kako kaže, 'vrše pritisak na Sud'. Pritom je spomenula naslove iz medija 'Ukoliko Ustavni sud dade zeleno svjetlo kriznom nametu, teško da će dobro proći na sudu javnosti' (Zadarski list), 'Krizni namet mora pasti na Ustavnom sudu' (Zadarski list), te 'Zakon o oplodnji je nasilje, Ustavni sud ga na javnoj sjednici mora poništiti' (Večernji list). Napomenula je da su u posljednja dva mjeseca novinari i komentatori po medijima krivo tumačili postupak ustavnosti, iskrivljujući informacije.

Omejec tvrdi da političari preko medija vrše pritisak na Ustavni sud te kako bi naradije utjecali na odluke 13 sudaca.

Na pitanje je li Ustavni sud odgovarao na upite novinara kako bi procedura bila pojašnjena, Jasna Omejec odgovorila je da Ustavni sud to nije činio. No, kako kaže, zato su i sazvali konferenciju za medije.

'Ustavni sud zna svoje ustavne zadaće. Nikada neće biti tijelo koje kreira politiku. Nikada neće voditi politiku neke stranke, sindikata ili nevladine organizacije. Samo je Ustav temelj i izvor odluka Ustavnog suda. Građani mogu biti mirni', zaključila je Jasna Omejec.

Podsjećamo, neki zagrebački ginekolozi zbog straha od kazni već su zaustavili medicinski potpomognutu oplodnju jer jednostavno ne znaju prema kojim pravilima raditi.