SUD U BEOGRADU

Očekuje se presuda za ratne zločine u Sotinu

26.06.2015 u 09:52

Bionic
Reading

Sudsko vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas će donijeti presudu skupini nekadašnjih pripadnika lokalne milicije i Teritorijalne obrane Sotina, optuženih za ratne zločine nad hrvatskim civilima od polovice listopada do kraja 1991. godine u ovom naselju kod Vukovara

Za ubojstva 16 civila optuženi su Žarko Milošević, Dragan Mitrović, Dragan Lončar, Mirko Opačić i Miroslav Milinković.

Prvooptuženi Milošević je, kao okrivljeni suradnik suda, priznao krivnju i u sporazumu s Tužiteljstvom za ratne zločine, dobio devet godina zatvora.

Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije je u završnoj riječi za ubojstvo 16 civila zatražilo ukupno 51 godinu zatvorske kazne - za optuženog Dragana Mitrovića 15 godina, za optuženog Dragana Lončara 12 godina, za optuženog Mirka Opačića 13 godina te za optuženog Miroslava Milinkovića 11 godina zatvora.

Kako javlja HTV, Posmrtni ostaci 13 ubijenih civila nađeni su u travnju 2013. godine u masovnoj grobnici pored napuštene klaonice nedaleko od Sotina, a tužiteljstvo je do podataka o ovoj lokaciji došlo tijekom istražnog postupka.

Suđenje je započelo 4. veljače ove godine, a obitelji i rodbina stradalih mještana Sotina rekli su tada kako očekuju osuđujuće presude, ali ne i pravdu koju čekaju već 24 godine jer je od ukupno 67 nastradalih ili nestalih mještana njih 18 i dalje na popisu nestalih.

Srbijansko tužiteljstvo je za zločine u Sotinu u veljači 2013. godine prvotno naložilo istragu protiv bivših pripadnika lokalne milicije i Teritorijalne obrane (TO) u Sotinu Žarka Miloševića i Dragana Lončara, a optužnicu je podignulo 31. prosinca 2013. protiv ukupno pet okrivljenika stavljajući im na teret kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Sotinu, u listopadu i prosincu 1991. godine. Odjel suda za ratne zločine u Beogradu potvrdio ju je 16. lipnja prošle godine.