POLICIJA IH STRPALA U MARICE

Obučeni u ustaške uniforme došli pred HRT

01.02.2013 u 15:05

Bionic
Reading

Dvojicu aktivista Građanske akcije policija je danas privela ispred porte HRT-a nakon pokušaja da odjeveni u ustaške odore uruče zahvalnicu TV Kalendaru zbog veličanja ustaškog pokreta.

Privedeni se brane kako je riječ o umjetničkom performansu najavljenom policiji, koja kaže kako još 'provjerava sve okolnosti događaja'.

Zagrebačka policija potvrdila je za Hinu da su privedena dvojica muškaraca odjevena u odore s ustaškim znakovljem te da će se više pojedinosti znati nakon razgovora s privedenima koji su, neslužbeno se doznaje, faksom policiji prijavili performans kojim žele upozoriti na veličanje fašizma putem javne televizije. No, policija ih je dočekala na porti HRT-a i privela.

Zahvalnicu TV Kalendaru aktivisti su htjeli dati zbog priloga o Juri Francetiću od 27. prosinca 2012. u kojemu je taj ustaški časnik prikazan kao 'legendarni borac' koji je izbio na Drinu i borio se protiv partizana - 'zlih koljača Hrvata u Bosni i okolici Sarajeva i u Han-Pijesku'.


Građanska akcija polovicom siječnja poslala je otvoreno pismo medijima i upravi HRT-a u kojem je tražila smjenu urednika emisije TV Kalendar Vladimira Brnardića.

Ustvrdila je kako je apsurdno da je iskrivljen prikaz ratnog ustaškog zločinca i koljača izašao s javne televizije te kako je neprihvatljivo da se 'veliča kvisling koji je osramotio hrvatski narod'.

S HRT-a su tada poručili da su svjesni problema i da na njemu rade, ali zbog moguće politizacije konkretnog slučaja u tom trenutku, ne bi ulazili u detalje.

'U ovoj fazi sve dosadašnje procese još uvijek smatramo internima', odgovorili su tada iz HRT-ova Odjela za odnose s javnošću, a glasnogovornica HRT-a Dorotea Lazanin-Jelenc rekla je za Hinu kako tome još nemaju što dodati.