POKVARENI TELEFON U HAAGU

Obrane generala sa Srbijom komuniciraju preko Tužiteljstva?!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 29.09.2011 19:00
  • Objavljeno 29.09.2011 u 18:37
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prva statusna konferencija u žalbenom postupku u procesu protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markača održana je u četvrtak u Den Haagu i trajala je manje od deset minuta

Generali Gotovina i Markač pojavili su se u sudnici prvi put nakon 15. travnja kada su u prvostupanjskom postupku osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora na statusnoj konferenciji koja se saziva kako bi se sud upoznao u kakvom su stanju pritvorenici i razmotrila statusna i proceduralna pitanja.

Na pitanje suca Theodora Merona kakvo mu je zdravstveno stanje i želi li o tome govoriti na sjednici zatvorenoj za javnost, general Gotovina je odgovorio: 'Ne, hvala, sve je u redu', a slično je odgovorio i general Markač. Sudac Meron je rekao da u ovom trenutku ima dva neriješena podneska i najavio da će o njima uskoro biti donesena odluka.

Prvi je zahtjev obrane dvojice generala da se Srbiji izda obvezujući nalog za dostavu zapisnika zapisnika Vrhovnog savjeta obrane, za koje obrana misli da dokazuju kako su krajinski Srbi napustili Hrvatsku po naredbi svog vodstva, a ne zbog napada hrvatskih snaga.

Drugi neriješeni podnesak je pismo tužiteljstva u kojem se žali da je obrana u svojoj žalbi iznijela neka povjerljive podatke. Odvjetnik generala Markača izjavio je nakon statusne konferencije da vidi neke pozitivne pomake u slučaju dostave dokumenata iz Srbije.

'Vidimo neki pomak, zbog toga što su nam se sami tužitelji javili i rekli da su bili u kontaktu s Rasimom Ljajićem, šefom srbijanskog ureda za suradnju s ICTY-jem, te da se u tom smjeru mogu očekivati neki pozitivni koraci Srbije da udovolji zahtjevu obrane za dostavom dokumenata. Ako Srbija i dalje bude odbijala tako postupiti, mi ćemo tražiti da sud izda obvezujući nalog', rekao je Mikuličić, dodajući da je dosta neobično da ih o tim kontaktima informira tužiteljstvo.

Na statusnoj konferenciji bio je i novi član obrane generala Gotovine, švicarski odvjetnik Guenael Mettraux. Odvjetnik Mettraux je rekao kako obrana smatra da prvostupanjska presuda ima mnogo činjeničnih i pravnih pogrešaka te da je krivo korišten i primijenjen koncept udruženog zločinačkog pothvata.

Drugi Gotovinin odvjetnik Greg Kehoe je izrazio optimizam glede ishoda žalbenog postupka, dodajući da je ključna teza žalbe da su napadi u Oluji bili 'legitimni napadi na regularne vojne ciljeve na okupiranom hrvatskom području'.

Odvjetnik Luka Mišetić je dodao žalba osporava tezu o neselektivnom granatiranju. 'Naše je stajalište da ni tužiteljstvo ne osporava da nema identificiranih žrtava topništva u ovom predmetu. Ne postoji nijedna osoba ubijena ili ranjena granatama ili koja je tvrdila da je otišla iz straha od granata. Smatramo da je nelogično da sud zaključi da je 20 tisuća civila otišlo iz straha od granata, a da isti sud ne može identificirati ni jednu žrtvu u predmetu', rekao je Mišetić.

Na pitanje kako se osjeća general Gotovina, Kehoe je rekao da je 'on pristojan, pošten i vrijedan domoljub, koji se nikad ni na što ne žali'. Mišetić je dodao da Gotovina nema 'nikakvih primjedbi, da fizički dobro izgleda te da je psihički još uvijek jako dobro'.

Mišetić je najavio da će obrana 'vjerojatno sutra' objaviti repliku na odgovor tužiteljstva, koji je objavljen u četvrtak. Markačev branitelj Mikuličić je rekao da odgovor tužiteljstva na žalbu obrane zapravo ni ne dotiče argumente koje je obrana iznijela. 'Mi smo zadovoljni odgovorom tužiteljstva na našu žalbu. Njihov odgovor nas nije ni dotaknuo, oni u korist svojih navoda citiraju dijelove presude', rekao je Mikuličić.

Markačevu žalbu treba odbaciti

Goran Jakus

Goran Jakus

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus

Mladen Markač

Tužiteljstvo ICTY-ja pozvalo je žalbeno vijeće toga suda da kao neosnovanu odbaci žalbu generala Mladena Markača na presudu kojom je zbog zločina u Oluji osuđen na 18 godina zatvora. 'Markač nije dokazao nikakve pogreške u zaključcima vijeća i njegovu žalbu treba odbaciti u cijelosti', navodi se u verziji za javnost tužiteljskog odgovora na žalbu obrane, koja je objavljena u četvrtak.'Raspravno vijeće primjereno je osudilo Markača za zločine koje su počinile hrvatske oružane jedinice u okviru udruženog zločinačkog pothvata', pišu tužitelji.

Obrana generala Markača u žalbi na prvostupanjsku presudu podnesenoj 1. kolovoza poručila je da je sudsko vijeće pogrešno utvrdilo da je u Oluji postojao udruženi zločinački pothvat kojemu je cilj bio progon srpskih civila, kao i da je Markač bio njegov dio.

Tužitelji i u odgovoru na Markačevu žalbu, kao i u odgovoru na Gotovininu žalbu, navode da je vijeće ispravno zaključilo da je takav pothvat postojao te da je Markač bio njegov član kao i da je značajno pridonio ostvarivanju njegovih ciljeva.

'Markač je na brijunskom sastanku podržao zločinački plan progona srpskog stanovništva iz krajine. Nakon toga značajno je pridonio njegovoj realizaciji, posebice zapovijedima za nezakoniti topnički napad na Gračac te nepoduzimanjem mjera za sprečavanje zločina njegove specijalne policije', navodi se u podnesku od 126 stranica. Vijeće je, navode tužitelji, ispravno utvrdilo da je specijalna policija odgovorna za razaranje i pljačku Gračaca, palež i razaranje Donjeg Lapca te ubojstva na području krajine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi