politička previranja

Obračun bivših vukovarskih branitelja oko Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

30.10.2023 u 23:02

Bionic
Reading

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara sve je bliže, a kraj političkim previranjima zbog poruka gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, sve je dalje. O tome kako ovaj važan praznik dočekati dostojanstveno, stajališta su u Otvorenom sučelili: Stipo Mlinarić, Ante Deur, Fred Matić i Dario Hrebak

Mlinarić je komentirao je izjave gradonačelnika Ivana Penave.

- Gradonačelnik je rekao da moli one koji će doći u Vukovar mjeriti kukuruz dizanjem desne ruke da zaobiđu taj dan. Onda je rekao drugu rečenicu: Molim da u Vukovar ne dolaze oni kojima smeta odluka HOS-a. Rekao je da kada je Kolona sjećanja započela, vodili su je pripadnici 204. brigade koja je branila Vukovar.

- Kada je prošla pandemija, Kolonu sjećanja su predvodila djeca koja su preživjela rat, kazao je Mlinarić u Otvorenom na HRT-u. Dodao je kako se "prodaju medijski spinovi zadnjih četiri do pet dana".

Kako nitko od novinara nije pitao gradonačelnika Penavu i mene o toj djeci, zapitao se. Ustvrdio je da ove godine, odluku o posvećivanju kolone Jeanu Micheleu Nicolieru, donio Odbor za obilježavanje Kolone sjećanja, a ne gradonačelnik Penava. Otkrio je kako će iduće godine policija iz Varaždina, Međimurja i Slavonskog Broda voditi kolonu.

- Svake godine će biti netko drugi. Ne vidimo u čemu je problem ako je kolona posvećena Jeanu Micheleu Nicolieru.

Na pitanje radi li se o politizaciji Vukovara, Ante Deur je odgovorio potvrdno.

- Da, nažalost, u pravu ste. Vukovar je hodočašće hrvatskog naroda. Želim pozvati sve Hrvatice i Hrvate te sve ljude dobre volje da dođu u Vukovar odati počast najvećoj žrtvi hrvatskog naroda nakon Križnog puta. Žao mi je što je gradonačelnik izašao nespretno i neumjereno, kazao je.

Ustvrdio je kako "ne smijemo politizirati" te da se "Domovinski pokret postavio jednostrano i uzeo žrtvu u svoje ruke".

- To nije dobro. Ne smijemo politizirati i dovoditi u pitanje žrtvu. Ni jedna stranka i ni jedan pojedinac to ne smiju napraviti, ustvrdio je. Rekao je da se 18. studenoga ne smije poslati poruka koja će otići u krivo.

- Ja svom kolegi Mlinariću i gradonačelniku Penavi nudim pomoć da to zajedno napravimo u najboljem redu te da ne dopustimo da žrtvu pretvorimo u predizbornu kampanju, rekao je.

- Želim poslati poruku mojim suborcima i prijateljima iz HOS-a i dati im podršku. Kao i svim brigadima, prvoj, trećoj, policiji i mojim prijateljima iz Lučkog. Na nama je odgovornost da ne stavljamo politiku jer je imamo kroz cijelu godinu, rekao je Deur.

Matić je dodao da je tužno da se suborci danas prepucavaju. Smatra da je glavna za protokol u Vukovaru prema zakonu Vlada RH.

'Ne znam koliko bi platio da da mogu biti na sastanku ministra Medveda i gradonaćelnika Penave da vidim kako će se uskladiti. Dodao je da Vukovar nije ubijen 1991. godine, tada je, kako je rekao bio ranjen, a ubijen je 2013. godine kada su bile dvije kolone.