BOJNIK FILIPOV

Oboreni ruski pilot posthumno imenovan herojem Ruske Federacije

05.02.2018 u 20:12

Bionic
Reading

Ruski pilot, bojnik Roman Filipov koji se nakon rušenja njegova aviona raznio bombom kako ne bi pao živ u ruke pripadnicima sirijske oporbe posthumno će biti proglašen herojem Ruske Federacije

'Nakon katapultiranja i spuštanja u područje pod kontrolom terorista bojnik Filipov se posljednjih minuta svojeg života borio u neravnopravnoj borbi s fundamentalistima koristeći isključivo svoje osobno naoružanje. Nakon što je opkoljen teško ranjeni ruski časnik raznio se bombom kako ne bi pao živ u ruke terorista', stoji u priopćenju ruske vojske.

Prema njihovom navodima, Filipov je do posljednjeg trenutka držao avion u zraku te je uspio javiti zapovjedništvu kako je pogođen raketom.

Bojnik Filipov bio je iskusan pilot koji je u Siriji realizirao desetak borbenih zadaća. Završio je Krasnodarsku vojnu akademiju, nakon čega je premješten u eskadrilu na ruskom Dalekom istoku, gdje je postao zamjenikom zapovjednika eskadrile jurišnika tipa Su-25.

Rušenje ruskog jurišnika kojim je upravljao bojnik Filipov Izvor: Društvene mreže / Autor: Sputnik

Njegov zrakoplov pogođen je u subotu projektilom zemlja-zrak iznad Idliba, a nakon katapultiranja našao se okružen pripadnicima skupine Tahrir al Šam, za koju se vjeruje kako je povezana s Al Kaidom.

Ruski Su-35 Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia