TURSKE PRIJETNJE U SARAJEVU

Obnovit ćemo otomanski imperij na Balkanu

Ahmet Davutoglu

Ahmet Davutoglu

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

BiH je pobijedila Tursku. To znači da smo mi pobijedili nas! Nije ova misao prepisana s nekog internetskog portala u BiH, nego je to izjavio šef turske diplomacije Ahmet Davutoglu u razgovoru s bošnjačkim čelnicima u Sarajevu

I dobio pljesak domaćina, čak veći nego na ohrabrenje Bošnjacima da budu “ovdje sigurni kao vlasnici Sarajeva i BiH”, piše Slobodna Dalmacija

Davutoglu je još “izrigao” niz skandaloznih izjava u kojima zagovara obnavljanje Otomanskog Carstva veličajući njegovo naslijeđe kao najpozitivnije razdoblje, pa sarkastično primjećuje da bi, na primjer, Mehmed paša Sokolović bio obični srpski seljak da ga Osmanlije nisu odveli od njegove obitelji.

On hvali tursku okupaciju BiH kao čin oslobođenja ovih prostora.

Davutoglu je također u svom predavanju ustvrdio kako Turska ima pravo i interes utjecati na uređenje odnosa na području Balkana, Kavkaza i Srednjeg istoka, kako bi zaštitila svoje povijesno naslijeđe i vlastitu sigurnost.

- Napravit ćemo Balkan, Kavkaz, Srednji istok, zajedno s Turskom, centrom svjetske politike u budućnosti. To je cilj turske vanjske politike i mi ćemo to postići - rekao je turski šef diplomacije.

Davutoglu je rekao da “u Turskoj ima više Bosanaca nego u Bosni, Albanaca više nego u Albaniji, Čečena i Abhaza više nego u Čečeniji i Abhaziji”, zato što je to, kako je rekao, otomansko naslijeđe.

- Mi želimo novu balkansku regiju utemeljenu na političkim vrijednostima, ekonomskoj međuzavisnosti i suradnji i kulturnoj harmoniji. To je bio otomanski Balkan. Mi ćemo obnoviti ovaj Balkan...

Otomanska stoljeća Balkana su uspješna priča, a sada je treba obnoviti - rekao je Davutoglu prigodom nedavnog boravka u Sarajevu, na otvaranju konferencije pod nazivom “Osmansko naslijeđe i muslimanske zajednice Balkana danas”.

Stav Ahmeta Davutoglua s pričom kako je cilj turske vanjske politike uspon otomanskog Balkana kao centra svjetske politike, samo je jedan dio nastupa Turske prema Europi, čime se ogolio cilj Turske u EU-u, a to je gospodarenje nad cijelom jugoistočnom Europom, gotovo do Beča, ocijenio je u izjavi novinskoj agenciji Republike Srpske Srni vojno-politički analitičar Gostimir Popović.

- U svemu tome središnje mjesto ima Sarajevo, preko kojeg Turska želi ostvariti dominantni utjecaj na muslimane jugoistočne Europe kako bi oni bili vodeći narod u cijeloj regiji, a za početak u BiH - rekao je Popović.

On je naglasio da najava renesanse otomanskog imperija i otomanske logike predstavlja vrlo veliku opasnost za cijelu Europu, a ujedno je to najizravnija opasnost za Srbe i srpski narod u regiji, jer je osnovni cilj njih podčiniti, staviti u svoju službu ono što ostane, i na taj način stvoriti platformu za daljnji nastup prema Europi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi